Makedonija
0

Nehumano postupanje i trgovina u zatvorima

FENA
Odbor za sprečavanje mučenja i kažnjavanja ili nehumanog postupanja Vijeća Evrope (CPT) osudio je u utorak u Strasbourgu što se nastavlja nehumano postupanje u makedonskim zatvorima, kao i bavljenje trgovinom.

Stručnjaci CPT-a koji su u julu boravili u Makedoniji utvrdili su da vlasti nisu napravile nikakav napredak u odnosu na stanje koje su oni zatekli tokom prethodnih posjeta 2006. i 2007., saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Prema njihovom izvještaju koji je objavljen u utorak, životni uvjeti zatvorenika su "potpuno neprihvatljivi" u zatvorima u Idrizovu i Skoplju. Delegacija je od zatvorenika dobila obavještenja da ih se muči, da su žrtve udaraca šakom i palicom.

Iako više nema lanaca, zatvorenici uvijek mogu biti zavezani lisicama za svoj krevet, u prisustvu drugih zatvorenika i bez nadzora navodi CPT.

Materijalni uvjeti su se pogoršali u zatvorima, navodi se izvještaju koji osuđuje higijenske uvjete u zatvoru u Idrizovu, u kojem je tekuća voda na raspolaganju dva sata dnevno i gdje je otkriveno nekoliko slučajeva svraba.

U Skoplju je odbor konstatirao da je sedam zatvorenika u julu dijelilo ćeliju od 11 kvadratnih metara i sa četiri kreveta.

U izvještaju se navodi da nema odgovarajuće ventilacije, pa vlada zagušljiva vrućina u vlažnim ćelijama, "u kojim su zatvorenici 23 sata i 40 minuta dnevno".

Uprava ne poštuje pravo zatvorenika na dva sata vježbanja kako to nalaže propis iz 2004. godine.

U zatvoru u Idrizovu, većina zatvorenika s kojim je razgovarao CPT osudila je umiješanost osoblja u trgovinu mobilnim telefonima, drogom i drugom robom, a isti slučaj je i u Skoplju.

CPT žali što ništa nije učinjeno nakon prethodnih zahtjeva odbora da se poboljša situacija u zatvorima, zaključuje se u saopćenju.