Ivo Sanader o zabrani uvoza
0

'Neeuropska i nekorektna odluka BiH'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader istakao je danas da će Hrvatska učiniti sve da se "neeuropska i nekorektna" odluka Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza peradi, živih goveda i ribe iz Hrvatske povuče, da Hrvatska razmatra sve mogućnosti, ali i da neće "brzo reagirati" protumjerama, već od BiH želi čuti razloge koji su doveli do te odluke.

"Ovo što radi Bosna i Hercegovina nije ni europski niti dogovorno. Mi imamo ugovor o CEFTA-i koji je na snazi već nekoliko godina i taj ugovor se mora poštovati. Mi ćemo učiniti sve da se ta neeuropska i nekorektna odluka povuče", izjavio je Sanader odgovarajući na pitanja novinara u sklopu 4. Konvencije Hrvatskih izvoznika.

Hrvatski je premijer istakao da se razgovara i razgovarat će se s najvišim dužnosnicima BiH. "Smatram da to nije u redu, naš resorni ministar već poduzima određene korake i uključit će se i ostali kanali i nadam se da ćemo naći neko rješenje", kazao je.

Upitan da li Hrvatska razmatra protumjere na tu odluku, predsjednik vlade je kazao da se "razmatra sve".

"Ali, mislim da nema potrebe za brzom reakcijom. Prije svega želimo od BiH čuti koji su to razlozi koji su doveli do ovoga. Ukoliko su neki, a čini mi se da jesu, razlozi koji nemaju veze s normalnim funkcioniranjem tržišta u Hrvatskoj i BiH, onda ih treba otkloniti i ne možemo dopustiti da neki partikularni interesi unose nemir u dobre bilateralne odnose između Hrvatske i BiH", rekao je premijer.

Predsjednik vlade osvrnuo se i na dodatnu ciljanu promociju hrvatskog turizma koju provode Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a kojom se, osim turista s glavnih i tržišta u širem okruženju, na hrvatsku obalu pozivaju i domaći gosti.

"Svidjet će mi se sve akcije vlade, Ministarstva turizma i HTZ-a ako ove godine u Hrvatsku dođe dosta turista. Na tome radimo i očekujemo da će taj broj biti što je moguće veći, ali teško je u ovom trenutku prognozirati kakva će turistička sezona biti", istaknuo je Sanader.

Dodao je da se zna kako u možda najjačim turističkim destinacijama statistički podaci govore o padu, ali i kako je komparativna prednost Hrvatska prema takvim destinacijama, poput Italije, Turske, Grčke, Španije itd., što je "za cijelu srednju Europu auto-destinacija".