Vuk Jeremić
0

"Nećemo prihvatiti centralizaciju BiH"

FENA
Srbija neće prihvatiti podržavljenje Kosova, centralizaciju BiH i ulazak u NATO, iako dio međunarodne zajednice to želi, jer takvo rješenje nije demokratsko i ne osigurava dugotrajan mir i stabilnost, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Postoji jedan broj analitičara, jedan broj izuzetno snažnih glasova u svijetu koji na Balkan gleda kroz naočare napravljene devedesetih godina. Oni kažu postoje tri problema i nude sljedeća rješenja: Kosovo treba podržaviti, BiH treba centralizovati i sve zemlje regiona uvesti u NATO", rekao je Jeremić, dodavši da "demokratski izabrano rukovodstvo Srbije ne može da se složi s tim".

"Ne možemo da se složimo s podržavljenjem Kosova, ne možemo da podržimo centralizaciju Bosne protivno volji naroda i entiteta i ova zemlja (Srbija) je na demokratski način donijela odluku da bude vojno neutralna, istakao je šef srpske diplomatije, obraćajući se studentima "Megatrend" univerziteta", javio je Tanjug.

On je kazao da je zadatak Srbije da kroz dijalog sa svojim evropskim i evroatlantskim partnerima dođe do rješenja koje nije suprotno demokratskoj volji građana Srbije.

"Neće biti lako, neki od naših partnera imaju ukorjenjeno drugačije mišljenje i mi moramo biti staloženi i odmjereni, ali nijednog trenutka ne smijemo izgubiti iz vida šta su naše crvene linije i gdje želimo ovu zemlju da odvedemo", dodao je Jeremić.

On je kazao da prioriteti Vlade Srbije ostaju odbrana teritorijalnog integriteta zemlje na Kosovu, priključenje Srbije EU, dobrosusjedski odnosi u regionu i razvijanje ekonomske diplomatije.

Prema njegovim riječima, ova godina je jedna od prelomnih godina u istoriji i Srbija mora da nađe svoje mjesto u svjetskoj multilateralnoj politici.