Glavaš zamolio Josipovića
0

"Ne uznemiravaj me i ne dosađuj svojim pismima!"

SRNA
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv)
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv)
Prenzionisani hrvatski general Branimir Glavaš, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima u Osijeku, vratio je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću Odluku o oduzimanju ratnih odlikovanja.

"Vraćam vam Odluku jer se u njoj pozivate na presudu koja mi je izrečena u montiranom sudskom procesu", navodi Glavaš u pismu, koje je iz zeničkog zatvora uputio hrvatskom predsjedniku.

Glavaš navodi da presude koje su proistekle iz montiranih političkih procesa ne proizvode nikakve pravne učinke, dodajući da presudu suda u Hrvatskoj ne priznaje niti će je ikada priznati, jer su "njome prekršena njegova ljudska prava".

Uz "vraćanje" odluke koju mu je dostavljena putem Suda BiH, Glavaš je hrvatskog predsjednika "zamolio ga da ga više ne uznemirava i ne dosađuje svojim pismima", prenose hrvatski mediji.

Glavaš je nakon što je osuđen u Hrvatskoj na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Osijeku, pobjegao u BiH, gdje mu je presuda potvrđena. 

Drugostepenom presudom Suda BiH, njemu je u kaznu uračunato nešto više od godinu dana koje je proveo u pritvoru. Glavaš kaznu izdržava u zatvoru u Zenici.

Glavaš je osuđen po komandnoj odgovornosti, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.