Regija
25

"Ne u NATO, ne u rat": Odluku o članstvu Crne Gore donijeti na referendumu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Oko tri hiljade građana protestovalo je večeras u Podgorici protiv učlanjenja Crne Gore u NATO.

Deset dana nakon što je Savjet NATO-a i zvanično uputio poziv Crnoj Gori da postane dio Alijanse, u Podgorici je večeras protestovano protiv takve odluke. Sa skupa je poručeno da odluku o ovom pitanju treba da donesu građani na referendumu.

Prizivanje građanskog sukoba

Na protestu se pojavilo više od tri hiljade građana, koji su nosili zastave Srbije i Rusije. Takođe, okupljeni su nosili i transparente sa likom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Istaknut je i transparent "Ne u NATO, ne u rat", a okupljeni su skandirali "Rusija, Rusija", kao i "Kosovo je srce Srbije".

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je okupljenima da nije prihvatljivo da, nakon svega, Crna Gora uđe u NATO.

"Ovo je prvo okupljanje, a biće ih više do organizovanja referenduma o članstvu. Ako se na prevaru, u Skupštini ili negdje drugo, donese odluka o NATO-u, Crna Gora će biti na ivici građanskog sukoba“, kazao je Mandić.

Bivši predsjednik Crne Gore i nekadašnji premijer Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović, koji je dočekan ovacijama, kazao je da je na skup došao kao zabrinuti građanin.

"Ne smiju građani da ćute pred pozivom u NATO, koji je 1999. godine napao Jugoslaviju. Bombe su padale i na Crnu Goru, ne samo na Murino, već i na primorje, Podgoricu, Danilovgrad. Ne može jedno izvinjenje to da obriše", kazao je Bulatović.

On je poručio i da se obraća onima koji ne dijele njihova uvjerenja.

Bulatović: Šta znači NATO-ov poziv

"Morate da prihvatite da mi postojimo, kao što mi vas prihvatamo. Molim da svi sjednemo i uvažimo jedne druge. Nije bitno da li smo većina, ali je bitna pružena ruka. Nijedan napredak Crna Gora nije napravila da bi bila u NATO-u, koji nas je zvao da bi bilo više vojnika protiv Rusije", rekao je Bulatović i poručio da su ga na skup dovele "sjene poginulih vojnika, policajaca i civila na Kosovu".     

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić poručio je da je "NATO čudovište koje se hrani na nesreći i krvi pokorenih naroda".

"Svjetski razbojnici pozvali su domaće da im se pridruže, to je pozivnica za NATO. Laž je da je postignut napredak u demokratizaciji društva. Dok je nas živih, nije mjesto Crnoj Gori u NATO-u“, kazao je Vučinić.

On je poručio da se jedino može organizovati referendum o članstvu u NATO-u.

"Sve ostalo je okupacija i onda će se ponoviti istorija i ustanak naroda, pa i sa oružjem", naveo je Vučinić.

Nakon govora ispred Skupštine Crne Gore, okupljeni su prošetali Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

Protest je protekao mirno, a obezbjeđivao ga je veliki broj policijskih službenika.