Milo Đukanović
0

"Ne smijemo dozvoliti da naši potomci ratuju"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Balkan je na pravome putu, ali još uvijek nije u potpunosti stabiliziran, izjavio je premijer Crne Gore Milo Đukanović i naglasio da Evropa ne smije ponoviti grešku devedesetih godina kada se prekasno posvetila problemima.

Ta greška, kako je naveo u intervjuu austrijskom državnom radiju, dovela je do NATO-ove intervencije prije 10 godina.

Bombardiranje je razlog zašto je NATO u Crnoj Gori daleko manje popularan od Evropske unije, rekao je Đukanović, ali je ocijenio da i pored toga Crna Gora treba što prije ući u zapadni vojni savez.

"Generacija moga djeda je vodila rat, generacija moga oca je vodila rat, i moja generacija je vodila rat. Ne smijemo dozvoliti da i generacije naših potomaka vode rat. Kako imamo dovoljno iskustva da sami sebi nismo nikakav pouzdan garant za stabilnost, onda moramo koristiti druge mehanizme, a to je članstvo u NATO-u", objasnio je on svoje stajalište.

"Nažalost, u prošlosti smo pokazali da u regiji nema pouzdanih mehanizama koji garantiraju stabilnost tog dijela Evrope. Izvan sumnje je da nestabilnost te regije znači i nestabilnost čitave Evrope, jer porezni obveznici EU-a još uvijek plaćaju za sanaciju posljednje nestabilnosti na Balkanu. Ako je ta dijagnoza ispravna, onda se stabilnost na Balkanu mora ojačati. To je moguće samo integracijom, i to integracijom svih zemalja zapadnog Balkana u EU i NATO”, ocijenio je Đukanović.

Šef crnogorske vlade upozorio je EU da zbog ekonomske krize u Evropi ne smije odustati od daljeg širenja.