Bruno Vekarić
0

"Ne postoji optužnica protiv Vesne Bosanac"

FENA
Vesna Bosanac
Vesna Bosanac
Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik toga tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je u nedjelju da ne postoji optužnica protiv negdašnje ravnateljice vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac.

"Samo smo zamolili DORH da uzme izjavu od jednog svjedoka u cilju preispitivanja i zatvaranja starih vojnih predmeta", rekao je Vekarić, naglasivši da informacije o optužnici protiv Vesne Bosanac nisu točne.

Vekarić je dodao kako srbijansko tužiteljstvo više ne želi ulaziti u razne netočne informacije koje stižu iz raznih medija u Hrvatskoj.

Rekao je kako je među takvim informacijama bila i ona da se 390 branitelja nalazi na listi tužiteljstva, zatim da tužiteljstvo "juri Fabera", te sada informacija o optužnici protiv Vesne Bosanac što, kako je naglasio, također nije istina.

"Ne želimo sudjelovati u raznim spekulacijama i svaki put reagirati kada nešto nije točno", istaknuo je Vekarić, dodavši kako se tužiteljstvo također ne želi baviti time kome je u interesu plasiranje takvih informacija i zašto.

U kasnije upućenom službenom priopćenju srbijanskog tužiteljstva navodi se kako "povodom još jedne u nizu netočnih informacija u hrvatskim medijima, Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije informira javnost da nije podiglo optužnicu protiv dr. Vesne Bosanac, ravnateljice Vukovarske bolnice".

"U skladu sa strategijom revidiranja premeta koji su preuzeti od vojnog pravosuđa, Tužiteljstvo je poduzelo preostale procesne radnje tako što je dalo nalog da se, u skladu sa sporazumom o suradnji s DORH-om, uzme izjava od jednog svjedoka u predmetu 'Vesna Bosanac', u cilju zatvaranja toga predmeta ili njegovog ustupanja DORH-u", stoji u priopćenju.

"Začuđuju netočne informacije koje unose zbrku u uspješnu regionalnu suradnju između Tužiteljstva za ratne zločine i DORH-a, poput navodnog popisa od 390 hrvatskih branitelja ili poput informacije da je Tužiteljstvo, u okviru premneta Velebit-Maslenice, zatražilo istragu protiv najviših dužnosnika hrvatske policije", dodaje se. Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine će, kako se ističe u priopćenju, nastaviti u skladu s najvišim pravnim standardima, izvan političkih interesa i utjecaja, procesuirati osumnjičene za ratne zločine, oslanjajući se na ustanovljena načela regionalne suradnje.