Kabinet predsjednika srbije
0

Ne postoji mogućnost susreta Tadića i Thacija

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Kabinet predsjednika Srbije kategorično je u ponedjeljak demantovao špekulacije prištinske štampe o mogućem susretu predsjednika Borisa Tadića s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, ove sedmice.
  • Ne postoji nikakva mogućnost da se desi susret predsjednika Tadića s Thacijem. Niti će biti takvog sastanka, niti je planiran, niti postoji mogućnost da do njega dođe, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsjednika Srbije.

U Kabinetu ističu da je prava adresa za pronalaženje rješenja za sjever Kosova dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Prištinski list Zeri prenio je u ponedjeljak da bi Thaci i Tadić mogli u New Yorku da postignu sporazum za sjever Kosova.

Predsjednik Srbije Boris Tadić predvodiće delegaciju Srbije na 66. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, od 21. do 24. septembra.

Tadić će u srijedu prisustvovati otvaranju generalne debate 66. Generalne skupštine UN-a, a u petak će se obratiti toj skupštini u okviru generalne debate tog tijela UN-a.

On će tokom zasjedanja Generalne skupštine imati niz bilateralnih susreta s predsjednicima, premijerima i ministrima vanjskih poslova zemalja članica UN-a.

Očekuje se da će Tadić tokom boravka u New Yorku značajnu pažnju posvetiti pitanju Kosova, odnosno situaciji na sjeveru pokrajine, imajući u vidu da su UN i plan generalnog tajnika Ban Ki-moona u šest tačaka iz 2008. godine za Srbiju najpogodniji okvir za rješavanje ovog pitanja.

Nedjelju dana prije početka Generalne skupštine u sjedištu svjetske organizacije održana je, na zahtjev Srbije i Rusije, sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji na sjeveru Kosova.

Ban je tada izjavio da je "duboko zabrinut zbog nedavnih izjava u vezi s uspostavljanjem carinske kontrole na sjeveru Kosova i posljedica koje to može imati po mir i stabilnost na terenu" i pozvao sve da se uzdrže od unilateralnih akcija koje bi mogle da dovedu do eskalacije napetosti u regionu.

Inače, Banovim planom u šest tačaka iz 2008. godine definisano je pitanje nadležnosti i uloge međunarodnih faktora na sjeveru Kosova i njime se ne predviđa prisustvo kosovskih carinika i policajaca na administrativnim prelazima na sjeveru pokrajine.

Planom se jasno određuje da će policija i carina, kao i pravosudni sistem u zonama nastanjenim Srbima na Kosovu biti "pod kišobranom" UN-a, dok će u zonama u kojima žive Albanci policija, carina i pravosuđe raditi s EULEX-om.