Vuk Jeremić
0

Ne postoji koncenzus za kandidaturu Srbije u EU

SRNA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je poslije susreta sa britanskim ministrom spoljnih poslova Williamom Hagueom da London podržava proširenje EU na zapadni Balkan, ali da o sticanju statusa kandidata Srbije u ovom trenutku ne postoji neophodni konsenzus u okviru EU.

"Nastavićemo da radimo na tome da se on postigne, ali u ovom trenutku teško je predviđati kada bi to moglo da se dogodi", rekao je Jeremić.

On je ukazao da je indikativno da svaki put kad se Srbija približi rješenju dođe do jednostrane upotrebe sile na terenu s ciljem da se promijeni realnost. 

Šef srpske diplomatije smatra da to svakako nije u interesu mira i stabilnosti, niti je u skladu sa deklarisanim zalaganjem, da se sva otvorena pitanja rješavaju mirno putem dijaloga.

Do susreta Jeremića i Hague došlo je dvije nedjelje uoči sastanka šefova država EU na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o srpskoj kandidaturi za članstvo u Uniji. 

Jeremić je razgovorima sa Hejgom završio posjetu Britaniji, a iz Londona putuje u Njujork, gdje će sutra prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN. 

Britanija je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, a jedna od članica Unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država zapadnog Balkana i protivi se stanovištu nekih članica EU da proces proširenja, po prijemu Hrvatske, treba na neko vrijeme zaustaviti.
U saopštenju Forin ofisa istaknuto je da je britanski ministar spoljnih poslova William Hague pozdravio danas odluku Beograda da obnovi dijalog sa Prištinom, ali je istakao da su potrebni dalji koraci ka normalizaciji odnosa i provođenje dogovorenog.