Vladimir Vukčević
0

'Ne može se zanemariti stotine mrtvih vojnika u BiH'

SRNA
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo na čijem je čelu može kao i do sada da procesuira sve postupke za zločine počinjene tokom ratnih sukoba na teritoriji bivše SFR Jugoslavije.

"Srpsko tužilaštvo ovlašćeno je za postupanje i procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije", naglasio je Vukčević, komentarišući odluku Tužilaštva BiH da obustavi istragu u predmetu "tuzlanska kolona" i najave iz Republike Srpske da će tražiti suđenja u Srbiji.

On je istakao da se ne može zanemariti stotine mrtvih vojnika u BiH i podsjeti da je tužilaštvo Srbije 17 godina čekalo da BiH bilo šta uradi u vezi sa zločinom u Tuzli.

"Kada smo videli da se u Bosni ne radi ništa po tom pitanju pokrenuli smo istragu i u okviru nje je uhapšen Ilija Jurišić. Sud je meritorno odlučio i osudio ga na presudu na koju ga je osudio", rekao je Vukčević za beogradske medije.

On je ponovio da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ne bi imalo ništa protiv da Jurišić poslije eventualne pravnosnažne presude izdržava kaznu u BiH i naveo da je ta inicijativa u javnosti BiH zloupotrebljena i pogrešno tumačena.

Vukčević je istakao da je regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina na izuzetno visokom nivou, osim sa BiH sa kojom još nije potpisan sporazum o progonu počinilaca ratnih zločina.

"Saradnja u regionu je neophodna i na izuzetno visokom nivou je izuzev sa Bosnom. Mi smo bili za to da se potpiše sporazum kao što je to urađeno sa Hrvatskom i Crnom Gorom, ali oni su to odbili", naglasio je tužilac za ratne zločine Srbije.

Vukčević je istakao da pravda mora da biti zadovoljena, prije svega, zbog žrtava i ocijenio da je kada je riječ o suočavanju sa ratnim zločinima kod ljudi došlo do potiskivanja stvari koje su se događale u prošlosti.