Ivo Sanader
0

"Ne dolazi u obzir da se Hrvatska tretira drukčije od Slovenije"

FENA
Pregovori Hrvatske o punopravnu članstvu u EU-u moraju se odvojiti od bilateralnoga graničnog pitanja sa Slovenijom jer ne dolazi u obzir da se Hrvatska tretira drukčijim mjerilima nego se tretirala Slovenija prije pet godina, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s pokrajinskim poglavarom Donje Austrije Erwinom Troellom.

"Granično pitanje Hrvatske i Slovenije treba konačno skinuti s dnevnog reda europskih pregovora. Treba odvojiti pregovore Hrvatske s EU-om od bilateralnog pitanja granice sa Slovenijom. Ono je otvoreno od vremena raspada Jugoslavije i zašto se sad postavlja? Da bi se blokiralo Hrvatsku. Ne dolazi u obzir da Hrvatska bude tretirana drukčijim mjerilima nego je bila tretirana Slovenija prije pet godina", rekao je Sanader u izjavi za novinare nakon sastanka s Troellom.

Hrvatski premijer kazao je kako Hrvatska pozdravlja uključivanje Europske komisije u rješavanje slovenske blokade, ali da se o sadržaju prošlosedmičnih razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom ne može javno govoriti jer su se tako dvije strane dogovorile s Europskom komisijom.

No, kao najvažnije Sanader je istakao da "Hrvatska poštuje sve međunarodne konvencije kojih je potpisnica, kao i Slovenija, i da je spremna izaći pred Međunarodni sud pravde ili neku drugu međunarodnu instituciju gdje će se poštovati sve konvencije UN-a i ostale međunarodne konvencije".

Prije nepunih godinu i po, podsjetio je Sanader, dvije su vlade donijele odluku, koju su poduprle opozicije obiju zemalja, da se izađe pred Međunarodni sud pravde i da parlamenti unaprijed prihvate njegov pravorijek.