Uklonit će ih sami
0

NATO traži micanje barikada sa sjevera Kosova do ponedjeljka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zapovjednik snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) objavio je u subotu da će njegove snage u ponedjeljak ukloniti barikade kosovskih Srba na granici Kosova i Srbije, ako to stanovnici do tada ne učine sami.

General Erhard Drews "očekuje bezuvjetan i stalan pristup granici", saopćio je KFOR. "Ako lokalno stanovništvo ne ukloni barikade do ponedjeljka, KFOR će to učiniti sam mirnim putem", dodaje se.

Zapovjednik Drews odlučan je osigurati opskrbu snaga KFOR-a na sjeveru Kosova i neometano kretanje ljudi, hitnih služba KFOR-a i EULEX-a, navodi se u saopćenju.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u septembru su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih ljudi morao koristiti helikopterima.

Drews se ranije u subotu sastao s čelnicima većinskih srpskih općina na sjeveru Kosova, koji su ga zamolili da pričeka do srijede. Kažu da ne mogu ukloniti barikade za dva dana i da ne žele snositi odgovornost za moguće neugodne situacije.