Regija
0

NATO i UN razgovarali o podjeli zadataka s EU-om na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Atlantskog sveza (NATO) Jaap de Hoop Scheffer razgovarao je u srijedu o stanju na Kosovu s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, navodi se u saopćenju UN-a.

"Susret je bio posvećen Kosovu i generalni sekretar UN-a je iznio svoju viziju budućnosti, bilježeći pritom sve probleme NATO-a", navodi se u saopćenju, koje precizira da su dva dužnosnika "razmijenila i svoja viđenja o budućim rizicima".

Glasnogovornik Jaapa de Hoopa Scheffera izjavio je prethodno u Bruxellesu da generalni sekretar NATO-a treba da razmotri s Ban Ki-moonom buduću preraspodjelui zadataka na Kosovu, nakon stupanja na snagu u junu novoga Ustava.

Glasnogovornik James Apparthurai izjavio je novinarima da je Jaap de Hoop Scheffer spreman da zatraži od Ban Ki-moona "tačne obaveze, šta će ko raditi" na Kosovu, gdje je raspoređeno oko 17.000 vojnika iz 30 zemalja.

"Ono što NATO interesuje jeste to da uloge i odgovornosti budu jasno definirane te da je neophodno da svi oni koji garantiraju mir i sigurnost na Kosovu znaju tačno svoje odgovornosti i zadatke", dodao je glasnogovornik.

Evropska unija je pokrenula u februaru takozvanu misiju podrške pravnoj državi, kroz policijsko pojačanje i pravosudni aparat na Kosovu, upravo prije jednostranog proglašenja nezavisnosti. Međutim, to raspoređivanje je prekinuto očekujuči da Ban Ki-monn dozvoli nastavak akcije. Samo 300 od 1.800 evropskih eksperata misije Eulexa na Kosovu nalazi se na licu mjesta.

Ban Ki-moon oklijeva zbog pritisaka Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti, i Srbije koja se protivi nezavisnosti Kosova.

Apparthurai je naglasio da KFOR, UN i EU treba da "znaju kako zajednički surađivati, da svako ima svoje ovlasti i sredstva da vodi efikasno svoju misiju".

Ban KI-moon će u četvrtak razgovarati sa šefom diplomatije Evropske unije Javierom Solanom o "restruktuiranju "UNMOK-a, javio je jedan evropski diplomat.