Regija
0

NATO će pomoći Crnoj Gori da se izbori s nevremenom

FENA
Nevrijeme paralizovalo Crnu Goru
Nevrijeme paralizovalo Crnu Goru
NATO će pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore za pružanje pomoći za otklanjanje posljedice velikog snježnog nevremena koje je pogodilo tu državu, saopćeno je danas u Podgorici.

Crna Gora je uputila NATO-u zahtjev za pružanje pomoći područjima koja su ugrožena uslijed velikih snježnih padavina. Kako je saopćeno iz crnogorske vlade, putem Misije Crne Gore pri NATO-u u Bruxellesu zemljama članicama Alijanse i partnerima proslijeđena je lista neophodne opreme i sredstava.

"Na današnjem sastanku Komiteta za civilno planiranje u kriznim situacijama predstavnici zemalja članica NATO-a i zemalja partnera su informirani o trenutnom stanju u Crnoj Gori, razmjerima prirodne katastrofe i pozvali države Alijanse da, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, u što skorije vrijeme upute pomoć u Crnu Goru", navodi se u saopćenju.

Učesnici sastanka su, kako se navodi, izrazili spremnost da pomognu, a crnogorski zahtjev će, uz specificiranje prioriteta, biti upućen na daljnje hitno razmatranje.

Crna Gora se nalazi u Akcionom planu za članstvo, koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO-u. Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je saopćeno da će, na njihov poziv, iz Grčke i Slovenije stići specijalni helikopteri za djelovanje u akcijama spašavanja.

"Grčki vojni helikopter, sa šestočlanom ekipom, trebao bi već večeras s Krfa stići u Crnu Goru. Vojni helikopter iz Slovenije, s neophodnom opremom, sletjet će sutra na aerodromu Golubovci", navodi se u saopćenju, prenio je Tanjug.

Snježno nevrijeme bukvalno je paraliziralo Crnu Goru, prekinulo sve vrste saobraćaja, odvojilo sjever od juga države, prouzrokovalo velike probleme u snabdijevanu strujom, a sve skupa dovelo do uvođenja vanrednog stanja u zemlji.