Rasim Ljajić
0

Nastojimo da se posao s Tribunalom što prije završi

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je jutros da Srbija nikada nije bila u boljoj poziciji u pogledu saradnje s Haagom i da nastoji da se taj posao što prije završi.

Ljajić je Radio-televiziji Srbije rekao da Haški tribunal, koji je već podigao 161 optužnicu, odavno nema novih zahtjeva i da Srbija zna koje su njene preostale obaveze.

Upitan o dolasku glavnog tužioca Haškog tribunala Serga Brammertza u srijedu u Beograd, Ljajić je odgovorio da je to uobičajena radna posjeta, "gdje ćemo podvući crtu i vidjeti dokle smo stigli u toj saradnji i šta je to potrebno da učinimo".

"Realno nikada nismo bili u boljoj poziciji nego sada i možda prvi put ne treba da se plašimo nikakve ocjene, niti izvještaja, koji će biti izrečeni", ocijenio je Ljajić.

Podsjećajući da Srbija ima još samo dva haška optuženika za kojima se traga i da je 44 haška optuženika već izručila ili su se oni putem dobrovoljnih predaja našli u Haagu, on je dodao da "skoro da nemamo zaostalih zahtjeva u oblasti dokumentacije".

Ljajić je rekao da je Srbiji u interesu posjeta Brammertza i istakao da "samo očekujemo objektivnost i realnu ocjenu da se konstatira ono što su već činjenice, da smo pokazali apsolutnu političku volju i spremnost da se ove obaveze završe".

On je podsjetio da je Srbija pokazala odlučnost da u kritičnim momentima može da preduzima akcije kao što je bilo hapšenje Radovana Karadžića, "da smo spremni da dostavimo svu dokumentaciju koja je potrebna za postupke koji se vode, da svjedoke oslobodimo obaveze čuvanja tajni, da omogućimo pristup arhivama".

Ljajić je objasnio da Brammertz neće podnositi nikakav poseban izvještaj Evropskoj uniji, nego da će podnijeti jedini izvještaj u pismenom obliku u decembru Vijeću sigurnosti UN-a, a da će poslije ove posjete eventualno dati ocjenu saradnje za medije ili će na upit pojedinih zvaničnika Bruxellesa reći šta misli o nivou saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

On je istakao i da velika većina zemalja podržava Srbiju u njenim naporima da se ove obaveze okončaju i da Srbija ubrzano nastavi ka evropskim integracijama.

Na pitanje o izjavama u javnosti da će uskoro biti završena saradnja sa Haškim tribunalom i uhapšena preostala dvojica bjegunaca, Ljajić je odgovorio da "uskoro može da znači za 10 dana, a može da znači i za par mjeseci".

"U ovom trenutku ne vjerujem da Srbija ima veći interes nego da ovaj posao što prije okonča, bez obzira na sve ove pritiske koji stižu iz Tribunala i međunarodne zajednice", rekao je Ljajić, prenio je Tanjug.

On je najavio da će se nastojati da se u narednim operativnim aktivnostima što prije dođe do preostalih haških optuženika, ali da je to stvar koja ne može da se predvidi.

Izrazivši uvjerenje da nijedan od preostala dva haška optuženika (Ratko Mladić i Goran Hadžić) ne mogu doživotno da se skrivaju i da je za njih bolje da se dobrovoljno predaju, čime stječu pravo na određene beneficije države, Ljajić je istakao da skrivanje šteti i njima i državi i "da ćemo biti primorani da oni budu što prije locirani i izručeni tribunalu".

On je dodao da akcioni tim, čiji je član, provodi redovne operativne aktivnosti u potrazi za haškim optuženicima i da radna grupa tog operativnog tima svakodnevno analizira stanje i predlaže planove i akcije i sve druge aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do preostala dva optuženika.