Beograd
0

Nastavljeni protesti zbog hapšenja Karadžića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 200 ljudi okupilo se u srijedu na Trgu Republike u Beogradu, gdje su protestirali zbog hapšenja bivšeg lidera RS-a Radovana Karadžića.

Oni su zatim prošetali do sjedišta Demokratske stranke u Krunskoj ulici, gdje su predali kartu svijeta, na kojoj se, kako su rekli, jasno vidi da je Srbija u Evropi i da "nema razloga da nas ta stranka tamo vodi, kada se već odavno tamo nalazimo".

Okupljenima na Trgu Republike obratili su se poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) Božidar Delić i Zoran Krasić, koji su kritizirali vlast zbog izručenja Karadžića Haškom tribunalu.

Krasić je rekao da je vlast marionetska, a režim nenarodni, kao i većina medija koji, prema njegovim riječima, ne prenose ono što se poručuje na višednevnim protestima u Beogradu, javio je Tanjug.

Delić je poručio da su radikali "odlučili od Srbije stvoriti državu koja će imati dostojanstvo i koja neće za novac prodavati kao meso svoje građane".

"Izručivanjem svojih najviših državnika, vlast od nas pravi krpe, zbog čega niko više iz svijeta neće s nama ni da se sretne", kazao je Delić.

Skup su osiguravali pripadnici policije i on je završen bez incidenata.

Organizatori su najavili da će u okviru protesta najavljenog za četvrtak prošetati do Ministarstva odbrane, gdje će ministru Draganu Šutanovcu pokloniti majicu s logom NATO-a.