Regija
0

Nastavljaju se pregovori o novoj vladi Srbije

FENA
Pregovori o sastavu buduće srbijanske vlade nastavljaju se u ponedjeljak i između budućih partnera u vladajućoj koaliciji, ali i unutar njih samih, a prema neslužbenim informacijama sastav nove vlade gotovo je u potpunosti određen između koalicije "Za europsku Srbiju" i one oko Socijalističke partije Srbije (SPS), dok je pitanje vlasti u Beogradu i dalje otvoreno.

U ponedjeljak poslijepodne sastaje se i Glavni odbor SPS na kojemu će njihov predsjednik Ivica Dačić podnijeti izvješće o rezultatima pregovora s Tadićevom Demokratskom strankom (DS), odnosno listom "Za europsku Srbiju", kao i o prijedlogu podjela funkcija u novoj vladi, ali i u javnim poduzećima.

Poslije te sjednice u ponedjeljak navečer bi trebala slijediti novi, možda i posljednji krug pregovora s predstavnicima liste "Za europsku Srbiju-Boris Tadić", nakon čega se očekuje i službeno priopćenje da su dogovoreni svi detalji oko formiranja nove srbijanske vlade.

Beogradski list "Blic" od ponedjeljka iz svojih izvora doznaje da bi SPS pristao da Beograd bude u paketu dogovora, ako bi gradsku vlast činila koalicija oko Demokratske stranke (DS), SPS i Demokratska stranka Srbije (DSS), jer socijalisti ne pristaju na formiranje gradske većine s Liberalno-demokratskom partijom.

Ova stranka, čiji je čelnik Čedomir Jovanović uhitio nekadašnjeg lidera socijalista, haškog optuženika pokojnog Slobodana Miloševića, podržava pregovore "Liste za europsku Srbiju-Boris Tadić" s koalicijom oko SPS-a za formiranje vlade Srbije, budući da je nužno učiniti sve za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU, ali se protivi mogućnosti da lider SPS Ivica Dačić bude ministar policije, ocjenjujući da on ništa neće učiniti u borbi protiv korupcije i kriminala.

Osim podjele resora, prema saznanjima "Blica", Tadić kao predsjednik Demokratske stranke (DS) koji u ime koalicije "Za europsku Srbiju" pregovara s koalicijom oko SPS razgovarat će i o načinu budućeg angažiranja države oko Kosova. Kako se doznaje, najvjerojatnije će biti ukinuto Ministarstvo za Kosovo kako bi se vratilo značenje ukinutog Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju, za što je zainteresiran SPS.