Srbija
0

Nastavlja se suđenje Mladićevim pomagačima

SRNA
Beograd
Beograd
Ponovljeno suđenje grupi osumnjičenih za skrivanje i pomaganje Ratku Mladiću biće nastavljeno danas pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu, izjavama svjedoka, u okviru dopune dokaznog postupka, izjavio je Srni advokat Nebojša Milosavljević, branilac Blagoja Govedarice.

Milosavljević je rekao da će odbrana sutra predložiti da suđenje, zbog reorganizacije pravosuđa u Srbiji, bude odloženo na neodređeno vrijeme.

"Vidjećemo i koji će svjedoci da budu prisutni, s obzirom na to da je odbrana predložila da budu saslušani (bivši načelnik Uprave bezbjednosti Vojske SCG) Aca Tomić i drugi svjedoci", rekao je Milosavljević i dodao da nije sigurno da li će Tomić, koji je već saslušan u istrazi, biti spreman da da iskaz, jer ima informacija da je bolestan i da se nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji. 

Prvooptuženi u ovom slučaju oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, preminuo je prošlog avgusta.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović. 

Prema navodima optužnice, oni se terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida. 

Suđenje je bilo prekinuto početkom decembra 2007. godine, kada se Drugi opštinski sud oglasio nenadležnim i predmet proslijedilo Vijeću za ratne zločine. 
Taj sud se u proteklih godinu dana još dva puta oglašavao nenadležnim za suđenje Mladićevim pomagačima, ali je Okružni sud u Beogradu sve te odluke ukinuo.
    
Nastavak suđenja zakazan je za danas u 10.00 sati u Palati pravde u Beogradu.