Beograd
0

Nastavlja se suđenje Iliji Jurišiću

SRNA
Suđenje pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu Iliji Jurišiću za napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine biće nastavljeno u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. septembra, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Glavni pretres, za koji je predviđeno iznošenje završnih riječi Tužilaštva, održaće se u Specijalnom sudu u 9.30 sati. Postupajući tužilac je Milan Petrović, a sudskim Vijećem predsjedava Vinka Beraha-Nikićević.

Optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo 9. novembra 2007. godine tereti Iliju Jurišića da je, kao starješina Operativne grupe pri Centru Javne bezbjednosti Tuzla, počinio krivično djelo upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe, prilikom napada na kolonu JNA koja se, mirno i po postignutom dogovoru, povlačila iz Tuzle. 

U optužnici se navodi da je Jurišić izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizovane brigade JNA, kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila. 

Jurišić je lišen slobode 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine, a suđenje je počelo 22. februara 2008. godine, navodi Tužilaštvo.