Hag
0

Nastavak suđenja Šešelju za nepoštovanje suda u petak

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Suđenje predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju po najnovijoj optužnici za nepoštovanje suda nastavit će se u petak, 11. novembra, saopćilo je danas sudsko vijeće Haškog tribunala.

Protiv Šešelja je u maju podignuta treća optužnica za nepoštovanje suda jer je na svojoj internetskoj stranici objavio četiri knjige i pet povjerljivih podnesaka s informacijama o većem broju zaštićenih svjedoka, koje je sam podnio sudu u okviru prethodnih suđenja, prenio je Tanjug.

Šešelj je 4. novembra odbio da se izjasni o krivici po ovoj optužnici, navodeći da je bez pravne pomoći nije razumio.

Lideru radikala je 28. oktobra na mjesec dana uveden nadzor nad svim oblicima komunikacije s pravnim savjetnicima, zbog sumnje da ih je koristio za otkrivanje povjerljivih informacija iz procesa koji se protiv njega vode u Haškom tribunalu.

Šešelj može komunicirati s pravnim timom na uobičajen način, ali se to ne primjenjuje kako sud ne bi imao uvid u sadržaje razgovora i prepiski, naveo je ranije njegov pravni savjetnik Boris Aleksić.

Šešelju se u odvojenom postupku u Haagu sudi zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini 1991-1993. godine.