Regija
0

Nastavak sedam suđenja u Haškom tribunalu

SRNA
U Haškom tribunala danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Mići Stanišiću i bivšem načelniku regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu, optuženim za zločine nad nesrpskim stanovništvom od aprila do kraja decembra 1992. godine.

Biće nastavljeno suđenje i nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, kojeg optužnica tereti za pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici.

Na suđenju nekadašnjem načelniku javne bezbjednosti MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine, danas će biti nastavljen dokazni postupak odbrane.

Prošle sedmice je glavni pretres bio odgođen, jer je, kako je objašnjeno, svjedoku pozlilo na putu do aerodroma u Beogradu, a kao svjedoci su bili najavljeni bivši predsjednik Skupštine Kosova Vukašin Jokanović i nekadašnji načelnik Kosovskog okruga Veljko Odalović. 

Među svjedocima najavljenim za februar je i penzionisani general Branko Krga, koji je 1999. bio na čelu Obaveštajne uprave Generalštaba VJ. 

U Haškom tribunalu danas i sutra biće nastavljen glavni pretres u postupku protiv bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog bivšeg pomoćnika i komandanta Jedinice za specijalne operacije državne bezbjednosti Franka Simatovića-Frenkija, optuženih za progone nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i BiH, od 1. aprila 1991. do 31. decembra 1995. godine.

Biće nastavljen i dokazni postupak odbrane na suđenju nekadašnjim zvaničnicima Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini. 
Nastavak glavnog pretresa u postupku protiv predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja zakazan je za sutra i prekosutra. Suđenje se nastavlja iskazom zaštićenog svjedoka VS-029. 

U srijedu, 27. januara, biće nastavljen i glavni pretres u predmetu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine.