Skupština Srbije
0

Naredne sedmice konsultacije o Deklaraciji o Srebrenici

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će iduće sedmice održati konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o deklaraciji o Srebrenici. Dejanovićeva je za Radio-televiziju Srbije rekla da nije cilj usvojiti rezoluciju "tjesnom" većinom i izrazila uvjerenje da svaka poslanička grupa ima svoj tekst rezolucije.

"Vrlo je verovatno da će doći do pokušaja da se usaglase ti tekstovi, jer nama u krajnjem predstoji glasanje o tekstu rezolucije i naravno da je jako važno da to ne bude samo 126 poslanika", rekla je Dejanovićeva.

Funkcioner DS Jelena Trivan rekla je da je za rezoluciju potreban širi konsenzus i da u tom smislu ova stranka želi da ima za partnere i poslanike opozicije.

"Ništa ne želimo da radimo u tajnosti, nego u dogovoru sa njima. Zbog toga je i predviđeno da u narednoj nedelji sednemo svi za sto i krenemo u izradu teksta", tvrdi Trivanova.

Predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ne vjeruje da će opozicija učestvovati u pisanju inicijalnog teksta, već da će biti pozvana tek kada konačna verzija rezolucije bude gotova.

"Voleo bih da vidim kompletan tekst od prve do poslednje reči, da bih mogao da se izjasnim. Nije valjda da se ta deklaracija donosi zbog jedne reči, nije valjda ta reč bitna za celu deklaraciju", upitao je lider SNS-a.

DSS i radikali isključuju svaku mogućnost da podrže posebnu rezoluciju o Srebrenici, bez obzira na termin, koji bi u njoj bio upotrebljen.

DSS je juče u zvaničnu proceduru vratio svoj prijedlog rezolucije, koji je sličan onom iz 2005. godine.

"Svi znaju stav javnosti u vezi sa predlogom rezolucije o Srebrenici, da je to bespotrebno besmisleno i nametnuto, i znaju stav da ukoliko je potrebno usvojiti rezoluciju ona mora biti jedinstvena za sve zločine koji su se odigrali na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je funkcioner DSS-a Slobodan Samardžić i dodao da "zbog toga nisu ni zvali nikog iz DSS-a.

Nemanja Šarović je rekao da Srpska radikalna stranka osuđuje sve zločine, ali da sada ne treba donositi nikakvu rezoluciju, jer se ona, kako kaže, donosi pod pritiskom međunarodne zajednice.

Termin kojim će biti nazvani događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine još nije poznat, ali se, navodi RTS, zna da će on biti graničnik oko kojeg će se lomiti podrška rezoluciji.

Dok predsjednik parlamenta smatra da je adekvatan termin zločin, LDP je mišljenja da je neophodno iskoristiti formulaciju Međunarodnog suda pravde u sporu BiH protiv SRJ. U presudi piše da je na području Srebrenice počinjen genocid i da je Srbija odgovorna što on nije spriječen, ali da ga nije direktno izvršila, preko svojih organa niti ljudi pod njenom kontrolom.

Oprečne su i informacije ko piše rezoluciju. Spekulacije da na njoj uveliko radi ekspertski tim Ministarstva spoljnih poslova, iz ove institucije su demantovali.

Iako je u više navrata najavljivano da će rezolucija biti tema prvog skupštinskog zasedanja u februaru, u parlamentu kažu da je verovatnije da će na dnevnom redu biti do 1. marta, jer je za to neophodno da inicijativu pokrene ili 84 poslanika ili Vlada.