Regija
0

Napeto u Tirani: Demonstranti zapalili simbolični bunker ispred zgrade MUP-a Albanije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon što je lider opozicione Demokratske partije Albanije Lulzim Basha na današnjim antivladinim protestima u Tirani zatražio raspuštanje aktuelne Vlade na čelu sa Edijem Ramom, grupa demonstranata uputila se prema Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Albanije koju su kamenovali i podmetnuli požar u simboličnom bunkeru postavljenom ispred.

Predstavnici bivših političkih zatvorenika pozvali su na uklanjanje bunkera koji, prema njima, predstavlja jedan od simbola komunističkog režima Envera Hoxhe, a koji je MUP Albanije postavio u svrhu muzeja posjetiteljima i građanima albanskog glavnog grada.

Do eskalacije je došlo nakon što su demonstranti počeli kamenovati zgradu MUP-a razbivši stakla, a zatim zapalili bunker. Albanska policija nije očekivala ovakakav slijed događaja, te jedino što je uspjela bilo je spriječiti grupu da upadne u dvorište ministarstva. 

Ranije danas demonstranti su jajima, flašama, kamenicama, kao i suzavcima, gađali u pravcu zgrade Vlade, dok su neki palili transparente sa likom albanskog premijera Edija Rame. Jedan od demonstranata pokušao je ući u zgradu Vlade, u čemu su ga spriječili policajci.

O današnjim nemilim događajima u Tirani oglasio se i albanski premijer Edi Rama, koji je kazao kako je ružno što se upravo na današnji dan, kada se obilježava Nacionalni dan omladine u Albaniji, Demokratska partija "utopila u bazen vandalizma".

"Tužno je i ružno vidjeti na današnji dan Demokratsku partiju utopljenu u bazenu jadnog vandalizma, dok se prisjeća studentskog pokreta koji je srušio komunistički režim i koji je oživio nju samu, bez razbijanja ijednog stakla", napisao je Rama na svom Facebook profilu. 

Rama je izrazio žaljenje za, kako je kazao, podmuklu politiku jedne Demokratske stranke "bez vizije, liderstva, vladajuće alternative i, nažalost, bez ikakve veze sa evropskim vremenom Albanije".