Regija
2

Napeto u Makedoniji, Albanci tvrde da je policija na protestima koristila prekomjernu silu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministarstvo vanjskih poslova Albanije saopćilo je da je, tokom protesta makedonskih Albanaca održanih juče u Skoplju povodom godišnjice izricanja doživotnih kazni osuđenim za višestruka ubistva u slučaju kodnog imena "Monstrum", makedonska policija koristila prekomjernu silu.

Nekoliko hiljada albanskih demonstranata izašlo je juče na ulice Skoplja zbog doživotnih zatvorskih kazni za šestoricu pripadnika albanske manjine, osuđenih za ubistvo petorice Makedonaca počinjeno 2012. godine.

Prilikom protesta makedonska policija je koristila suzavac i šok granate protiv okupljenih demonstranata što je izazvalo gnjev Albanaca.Iz albanskog ministarstva vanjskih poslova navode da je "policija koristila prekomjernu silu protiv Albanaca" što je, kako se navodi, nedopustivo u demokratskim društvima.

“Bilo je, prije svega, potrebno da se privedenim osobama sudi pravedno i nepristrasno. Također, u jučerašnjim događajima policija je koristila silu te time samo dodatno produbila tenzije i izazvala podjele između dvije etničke skupine u zemlji", navodi se u saopćenju albanskog ministarstva.Albanske vlasti su sve strane pozvale na međusobno poštivanje i na dijalog kao uslov mira i stabilnosti svake zemlje.