Regija
0

Napeto na Kosovu, putevi blokirani

Sarajevo-x.com
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Dogovor o sastavu osoblja na prelazima Brnjak i Jarinje na sjeveru Kosova i Metohije, koji je juče postignut sa predstavnicima KFOR-a nije ispoštovan, izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović, i naglasio da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci - carinici i zvaničnici pogranične policije iz Prištine, objavio je RTS.

Stefanović se u Zvečanu sastao sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom, a u pauzi razgovora obratio se okupljenim Srbima koji dežuraju kod Rudara. Stefanović je kazao da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci carinici i predstavnici pogranične policije, objavio je Blic.

Prema posljednjim informacijama, u Jarinje je stiglo 40 kosovskih specijala i carinika.

"Situacija je jako teška", rekao je Stefanović novinarima u Zvečanu.

On je istakao da je jedino prihvatljivo da na adminisistrativnim prelazima situacija bude kao prije dva dana.

RTS javlja da komandant KFOR-a tvrdi da je otvarana vatra na njihove helikoptere.

U međuvremenu je reporter B92 izvijestio da su na prelaz Jarinje na posao vraćeni carinici srpske nacionalnosti, ali su barikade nastavljene.

U Zubinom Potoku su se oko 14 sati čule sirene za uzbunu i mještani su počeli masovnije da se okupljaju na blokadi prema administrativnom prelazu Brnjak.

Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su oko 14.30 magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće, kao i najbliži lokani put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak.

Putevi su blokirani balvanima koji potpuno onemogućavaju prolazak vozila od Mitrovice prema Brnjaku.