KFOR kontroliše Jarinje i Brnjak
0

Napeta situacija na Kosovu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Situacija ne sjeveru Kosova i dalje je vrlo napeta i zategnuta - pripadnici KFOR-a pod potpunom kontrolom drže administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, kao i alternativne prelaze, javlja izvještač Srne.

Na prelazima Jarinje i Brnjak ne postoji bilo kakva vrsta kretanja, nije dozvoljeno kretanje ni putničkog ni teretnog saobraćaja.

Opšta je ocjena da je na sjeveru Kosova od jutros na administrativnoj liniji postavljena "žuta traka" poput one kojima su obilježavani koncentracioni logori za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

S druge strane, Srbi na miran način, blokadom puteva na svim pravcima od Kosovske Mitrovice prema Leposaviću i na drugoj strani preko Zubinog Potoka do administrativnog prelaza Brnjak ne dozvoljavaju bilo kakvo kretanje pripadnicima Euleksa ili KFOR-a.

Na putevima se nalaze barikade, velike količine šljunka, drveta i građevinskih mašina kojima Srbi daju odgovor jutrošnjem nasilničkom upadu Euleksovih specijalaca, praćenih KFOR-om, na prelaze Jarinje i Brnjak. 

Situacija je, kako tvrde u Kriznom štabu, na čijem čelu se nalazi načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković, pod kontrolom i ne prijeti eskalacija ukoliko je ne izazove Priština. 

U Kosovskoj Mitrovici, u njenom sjevernom dijelu, boravi ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, a u neprestanom je zasjedanju Krizni štab, kao i krizni štabovi pojedinačno u svakoj od četiri opštine - Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i sjevernoj Mitrovici, u kojima Srbi čine 99 odsto stanovništa.
Pripadnici kosovske policije i carine, raspoređeni su jutros, uz podršku KFOR-a, na Jarinju i Brnjaku, čime je ispunjen jednostrani plan Prištine o uspostavljanju kontrole na svim prelazima, uprkos sinoćnjem protivljenju većine članica Savjeta bezbjednosti UN.