Srbija
0

Napadači prekinuli emitovanje radijskog programa

FENA
Napadači su prekinuli emitovanje popularne liberalne radijske emisije kritične prema srpskom nacionalizmu i upali su na njen web site, saopćila je u srijedu urednica programa.

Svetlana Lukić, jedna od dvoje autora emisije "Peščanik", izjavila je za Associated Press da je njen automobil također oštećen u očiglednom napadu ultranacionalista.

"Defintivno smo u opasnosti, više nismo u stanju da obavljamo svoj posao", izjavila je Lukić.

Program se emituje jednom sedmično na nezavisnom radiju B92. On prenosi intervjue s liberalnim intelektualcima, kao i s kritičarima srpske konzervativne elite i tvrdolinijaške Srpske pravoslavne crkve.

"Peščanik" je veoma popularan među prozapadnim Srbima koji su razočarani tempom reformi nakon svrgavanja u 2000. pokojnog autokrate Slobodana Miloševića.

Nacionalisti smatraju tu emisiju antisrpskom. Oni su u više navrata prekidali rasprave koje je organizovao "Peščanik", napadajući njihove učesnike.

Policija nije komentirala posljednje prijetnje. Srpski prozapadni predsjednik Boris Tadić zatražio je istragu napada.

"Peščanik" je i ranije bio metom napada ekstremističkih grupa, ali je Lukić izjavila da nikakvi napadači nikada nisu privedeni ni ispitivani. Ona je sugerirala da ekstremističke grupe uživaju prešutno odobrenje tvrdolinijaša u vladi.

Srbija je pokrenula prozapadne reforme od 2000., ali liberali tvrde da nije dovoljno učinjeno na iskorjenjivanju ultranacionalizma.