Regija
0

Napad na policijsko odjeljenje kod Bujanovca na Kosovu

SRNA
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da su noćas nepoznati napadači albanske terorističke grupe iz pravca Kosova izvršili napad na policijsko odjeljenje Dobrosin nedaleko od Bujanovca, u kome su se u momentu napada nalazila četvorica policajaca na dužnosti.

Dačić je u Palati "Srbija" u Beogradu rekao novinarima da se napad dogodio rano noćas oko dva sata iz pravca mjesta Stubline kod Gnjilana i da su izvršioci prišli samoj administrativnoj liniji koja je od policijskog odjeljenja udaljena 150 metara.

Prema njegovim riječima, napadači su ispalili od 20 do 30 metaka, na šta su pripadnici policije odgovorili vatrom, poslije čega je napad prekinut. 

"Ispaljeno je nekoliko kraćih rafala. U tom momentu četiri policajca su bila na dužnosti i, na sreću, posljedica po njih nije bilo", rekao je Dačić.

Ovo je, smatra Dačić, još jedan pokazatelj koliko su "prazne priče" o očuvanju mira na tom dijelu teritorije. 

"Ovo je drastičan primjer kršenja sporazuma sa međunarodnom zajednicom i još jedan dokaz koliko je ugrožen mir i sigurnost. Nećemo mirno gledati kako neko napada policijace u Srbiji preko administrativne linije. Mi radimo svoj posao kako smo i do sada činili. Očekujem reakcije međunarodnih zvaničnika na ovaj incident", rekao je Dačić.

Istražni sudija Višeg suda u Vranju Nada Čolić rekla je novinarima na licu mjesta da su napad na policijski punkt vjerovatno izvela tri napadača iz tri vrste naoružanja, prenijeli su beogradski mediji.
"Na osnovu ostataka municije može se zaključiti da su u napadu učestvovala tri napadača i da su pucali iz automatske puške, puškomitraljeza i snajpera velike razorne moći", rekla je Čolić novinarima na licu mesta. 

Ona je istakla da su napadači koristili protivpancirnu municiju, što ukazuje da im namjera nije bila da zastraše, već likvidiraju policijsku patrolu na punktu. 

Prema njenim riječima, u trenutku napada četvorica policajaca, dva Srbina i dva Albanca, spasili su se tako što su se bacili na pod, a živote im se spasila i gomila drva složena uz policijski punkt. 

Selo Dobrosin udaljeno je oko 16 kilometara od Bujanovca i u njemu se nalazi kontrolni punkt prema Kosovu. Selo je poznato po tome što je u njemu 2000. godine stvorena takozvana Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.