Srbija
0

Nakon tragedije u fabrici, danas je dan žalosti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Srbiji je danas dan žalosti, povodom pogibije sedam radnika u eksploziji u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu.

U Narodnom pozorištu u Užicu biće održana komemorativna sjednica kojoj će prisustvovati premijer Srbije Mirko Cvetković i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Ivica Dačić i Dragan Šutanovac.

U Užicu je Gradsko vijeće proglasilo trodnevnu žalost.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da je uzrok eksplozije u fabrici municije u Užicu najvjerovatnije ljudski faktor i dodao da je potpuno otklonjena sumnja da je u pitanju bila diverzija. 

"Najverovatnije je reč o ljudskom faktoru, odnosno o nepoštovanju procedure propisane za mesto na kome se dogodila eksplozija", rekao je Dačići dodao da je uzrok smrti radnika, najvjerovatnije, gušenje ugljen-monoksidom.

On je istakao da je dosadašnja istraga pokazala da je do eksplozije došlo u skladištu baruta, a da su ljudi koji su nastradali bili u drugom dijelu fabrike, te da će uzrok eksplozije i smrti radnika biti poznat danas kada će biti saopšteni konačni rezultati istrage. 

Sedam radnika, od kojih šest žena i jedan muškarac, poginulo u četvrtak uveče u seriji eksplozija u pogonu za barutno punjenje užičke fabrike municije "Prvi partizan", a 14 je lakše povrijeđeno.
Vatrogasne jedinice i jedinice za zaštitu i spasavanje spriječile su još veću tragediju jer su onemogućile da se vatra proširi na lakirnicu i skladište gotovih proizvoda.

Fabrika "Prvi partizan" Užice postoji od 1928. godine i ovo je najveća tragedija koja je fabriku zadesila poslije eksplozije u trezorima 1941. godine za vrijeme Užičke republike.

Ova fabrika snadbijeva municijom vojsku i policiju Srbije, ali i mnoge armije svijeta.