Regija
31

Nakon što je zagovarao bombardovanje Srbije Tony Blair sada radi za nju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tony Blair dodao je Srbiju na listu zemalja za koje je plaćen da ih savjetuje uprkos tome što je bio jedan od glavnih zagovornika da se izvrši bombardovanje Beograda 1999. godine.

Blair će savjetovati srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji je bio ministar informisanja tokom rata i bio je jedan od najglasnijih kritičara britanske policije, te je uvršten u knjigu "Engleski pederski isprdak Tony Blair" koju je napisao Vojislav Šešelj, a čiji je urednik izdanja upravo Vučić.

Sada su Vučić i Blair na istoj strani i vezani su ugovorom koji, prema navodima izvora iz srbijanske vlade, plaćaju Ujedinjeni Arapski Emirati. To će vjerovatno razbjesniti ne samo Srbe koji su svjesni Blairove uloge u kampanji bombardovanja, već i protivnike njegovog širenja poslovnih interesa na Srednji Istok, piše The Guardian. Kritičari su izrazili veliku zabrinutost i zbog toga što finansijske veze s Abu Dhabijem potkopavaju odnose s Bliskim Istokom.

Balir i njegov tim posjetili su Beograd nekoliko puta tokom posljednjih mjeseci, ali to nije bilo objavljeno za javnost.

Opozicioni srbijanski političari kazali su da je Blair "bizaran" izbor za savjetovanje Vučića koji je nekada bio član Srpske radikalne stranke. Od perioda Vojislava Šešelja pokušava se distancirati od svoje prošlosti, okrenuvši se ka demokratiji i Evropi.

Balkanski političari kazali su kako možda Vučić računa na to da će možda izgubiti podršku domaćih političara, ali da bi upravo ovaj odnos s Blairom mogao doprinijeti kampanji za ulazak Srbije u EU. Blair bi također mogao doživjeti poraz zbog veze Abu Dhabija, Srbije i kontroverznog palestinskog izgnanika Mohammeda Dahlana, čija je saradnja nepopularna među službenicima West Banka.

Dhalan je javno obznanio da pretenduje na predsjedničko mjesto u Palestini. Trenutno živi u Abu Dhabiju i ekonomski je i sigurnosni savjetnik kralja Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana. Obećao je milijarde eura vrijedne investicije Srbiji. Zauzvrat je šest članova njegove porodice dobilo srbijansko državljanstvo u 2013. i 2014. godini.

Blair će svakako imati velike novčane koristi od ovog ugovora i saradnje s UAE. Iako ne objavljuje svoju godišnju zaradu, saznalo se da je u 2011. godini zaradio 20 miliona funti. U prošlosti je savjetovao Ruandu, Albaniju, Mongoliju i Kuvajt. Njegova Afrička inicijativa sarađivala je sa vladama Sierra Leonea, Liberije, Nigerije, Gvineje, Etiopije i Senegala na neprofitnoj osnovi.