Regija
25

Nakon makedonske drame u Srbiju ušlo 5.000 izbjeglica

Klix.ba
Više od 5.000 izbjeglica u nedjelju je preko Makedonije ušlo u Republiku Srbiju, odakle će pokušati ući u Evropsku uniju.

Njihov masovni ulazak u susjednu državu dešava se nakon nekoliko dana blokade na makedonsko-grčkoj granici gdje su snage sigurnosti pokušale barikadama, suzavcem i šok bombama spriječiti ulazak izbjeglica u zemlju.

Nakon što je plan propao, makedonske vlasti su organizovale prijevoz autobusima i vozovima do sjeverne granice sa Srbijom.

Na makedonsku granicu izbjeglice sa Bliskog istoka došle su nakon prevaljenog puta brodovima do grčkih ostrva, odakle su ih vlasti prebacile na sjeverni dio države. Brodovima sa teritorije Turske u Grčku je samo u julu dospjelo više od 50.000 izbjeglica.

Srbijanski ministar odbrane Bratislav Gasić saopćio je da je na teritoriju te zemlje stiglo dodatnih 5.000 izbjeglica koje su uglavnom došle iz ratom razorene Sirije.

Oni će nakon odobrenja tranzita kroz Srbiju pokušati ući u Mađarsku odakle će nastaviti svoj put prema različitim državama Schengena.