Regija
650

Nakon izjave Sefera Halilovića: Srbijanski tabloidi upregnuti u propagandu, na naslovnicama rat

Klix.ba
Najtiražniji tabloidi u Srbiji na današnjim naslovnicama objavili su huškačke tekstove nakon izjave Sefera Halilovića.

Pored značajnog tiraža, posebno zabrinjava činjenica da su pojedini tabloidi bliski samom političkom vrhu današnje Srbije.

Srbijanski tabloid Informer sa naslovnice poručuje da Bošnjaci hoće rat kako bi klali Srbe. Informer navodi i da je Sefer Halilović spornu izjavu dao u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem iako je poznata netrpeljivost između njih dvojice.

Informer i njegov glavni urednik Dragan J. Vučićević su u izuzetno bliskim odnosima s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a srbijanska opozicija Informer posmatra kao udarnu pesnicu sadašnjeg režima.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sa naslovnice Kurira poručuje: "Ako hoćete rat u Bosni dobit ćete ga". Kurir je inače blizak Dačiću, a sa naslovnice poručuju i da je Srbija dovoljno jaka da odbrani RS.

Večernje novosti, koje su u Miloševićevo vrijeme bile jedan od glavnih ratnohuškačkih medija, na naslovnici su objavile fotografiju Sefera Halilovića u ratnoj uniformi te poruku premijera Vučića da će zaštititi "svoj narod".

O "ratnim porukama" iz Sarajeva pišu i Politika, tabloid Alo te drugi mediji.