Regija
2

Nakon guvernera i članovi Savjeta guvernera NB Srbije podnijeli ostavke

FENA
Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbije
Nakon što je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić podnio ostavku na tu funkciju prošloga četvrtka, i predsjednik Savjeta guvernera Narodne banke Srbije Boško Živković i članovi savjeta Zorica Mladenović i Milojko Arsić podnijeli su neopozive ostavke na svoje funkcije.

Kako su naveli u obrazloženju, izmjenama i dopunama Zakona o NBS, koje je skupština usvojila 4. augusta, Narodna banka je, funkcionalno i personalno, postala zavisna od većine u parlamentu, odnosno od Vlade Srbije.

Izmjenama i dopunama zakona o NBS bitno je promijenjena funkcija Savjeta guvernera NBS tako što je nadzorna funkcija savjeta formalno prenijeta na skupštinu, a suštinski na Vladu Srbije, prenose beogradski mediji.

"Pri takvim zakonskim rješenjima Savjet je, faktički, postao izlišan organ. Rešenja koja su uvedena izmjenama i dopunama zakona o NBS nisu saglasna sa našim uvjerenjima i znanjima o funkcionisanju centralnih banaka. Zbog toga podnosimo neopozive ostavke na članstvo u Savjetu guvernera Narodne banke Srbije", navedeno je u tekstu ostavke.

Skupština Srbije u ponedjeljak je za guvernerku Narodne banke Srbije (NBS) izabrala Jorgovanku Tabaković, potpredsjednicu Srpske napredne stranke (SNS), najveće stranke u aktualnoj srbijanskoj vladajućoj koaliciji.