Uloženo 17 miliona eura
0

Najveća vojna baza u Srbiji otvorena na granici s Kosovom

FENA
Foto: RTS
Foto: RTS
Srbija je u ponedjeljak otvorila vojnu bazu "Jug", najveće vojno uporište u zemlji, na brdu Cepotina kod Bujanovca u blizini granice s Kosovom.

Baza, koji su u ponedjeljak otvorili srbijanski predsjednik Boris Tadić i ministar obrane Dragan Šutanovac, nalazi na oko pet kilometara južno od Bujanovca, u blizini kosovske granice, oko devedeset kilometara od granice s Bugarskom i tridesetak kilometara od granice s Makedonijom.

Baza zauzima oko 35 hektara zemljišta i sadrži 66 objekata.

Otvarajući bazu, Tadić je kazao da je ona ključni garant sigurnosti i mira u tom dijelu Srbije te da njezinim otvaranjem trebaju biti zadovoljni svi oni koji žele mir, stabilnost, dobre međunacionalne odnose i regionalnu stabilnost.

Istaknuo je kako otvaranjem baze neće biti zadovoljni samo oni koji ne žele stabilnost i mir i koji žele da jug Srbije bude krijumčarski koridor i područje s kojeg će se širiti organizirani kriminal.

Tadić je, kako prenose beogradski elektronički mediji, nakon obilaska uporišta istaknuo da na području Srbije nikada neće biti tuđih vojnih baza te da će se u vojnoj bazi "Jug", isključivo zajedno sa srbijanskom vojskom, uvježbavati i pripadnici stranih vojski za sudjelovanje u mirovnim operacijama.

Ministar obrane Dragan Šutanovac kazao je da je baza "Jug" najznačajniji i najveći infrastrukturni objekt što ga je u proteklih nekoliko desetljeća izgradilo Ministarstvo odbrane.

U izgradnju kompleksa, po njegovim riječima, uloženo je više od 1,7 milijardi dinara (oko 18 miliona eura).

Prema srbijanskim medijima, u bazi će se nalaziti oko 1.000 vojnika.

Šutanovac je najavio i mogućnost proširenja uporišta na dodatnih 60 hektara, kako bi ono postalo i središte za obuku sudionika mirovnih operacija.

Reagirajući na otvaranje vojne baze na kosovskoj granici, čelnik Stranke za demokratsko djelovanje i zastupnik u srbijanskom parlamentu Riza Halimi ocijenio je da je riječ o militarizaciji tog područja.

Gradonačelnik Bujanovca Shaip Kamberi ocijenio je da baza neće pridonijeti stabilizaciji regije. Prema Kamberijevim riječima, nije bilo nikakve potrebe za militariziranjem područja i stvaranjem privida izvanrednog stanja.

Prema riječima gradonačelnika Preševa Ragmija Mustafe, Albanci na jugu Srbije sad su sa svih strana okruženi vojskom, budući ih s jedne strane okružuje srbijanska vojska a s druge snage KFOR-a na Kosovu.

U trima općinama na jugu Srbije, Bujanovcu, Preševu i Medveđi živi oko 70.000 Albanaca.