Podgorica
0

Najmanje 700 djece zaraženo virusom

FENA
Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je u ponedjeljak uvečer da je u Podgorici registrirano 700 djece i 130 odraslih osoba sa stomačnim tegobama koje su najvjerovatnije izazvane virusnom infekcijom, ali da za sada nije poznat uzrok zaraze.

"Izvor infekcije za sada nije poznat - ispitivanje je u toku", navodi se u saopćenju Instituta i navodi da samo u Podgorici postoji veliki broj oboljelih, djece i odraslih sa simptomima akutnog stomačnog kolitisa - koji se manifestira povraćanjem, mučninom u stomaku i povišenom temperaturom.

Ova zdravstvena institucija je potvrdila da postoji mogućnost širenja infekcije i da je nepoznat broj oboljelih koji nisu zatražili medicinsku pomoć.

Nadležni su objavili da je provedena vanredna kontrola higijenske ispravnosti vode za piće u Podgorici i da su analize u toku, prenio je Tanjug.

"Kontrole rezidualnog hlora bile su u granicama normale", navodi se u saopćenju, uz apel Instituta da građani pojačaju mjere lične higijene, naročito ako imaju nekoga od oboljelih kod kuće.

Televizija Crne Gore objavila je u ponedjeljak uvečer da je povećan broj ljudi koji se žale na stomačne tegobe registiran i u Bijelom Polju, ali da zaraze nema u primorskim gradovima.