Regija
0

Najavljeni novi pregovori o imenu Makedonije

FENA
Novi krug pregovora Atine i Skoplja o korištenju imena Makedonija, uz posredovanje izaslanika UN-a Matthewju Nimitza, očekuje se tokom ovog i narednog mjeseca, rekao je savjetnik makedonskog predsjednika Dimitar Mirčev.

"Ukoliko se oformi dobra osnova, prihvatljiva i za Makedoniju i za Grčku, to će biti veliki korak naprijed, koji će otvoriti vrata naše zemlje za članstvo u EU i NATO", ocijenio je Mirčev i dodao da će do kraja godine Makedonija dobiti datum za početak pregovora s EU, javio je u subotu Radio Slobodna Evropa.

Spor u vezi s imenom Makedonija opterećuje odnose dvije države još od osamostaljenja Makedonije 1991. godine, a Grčka je sjevernom susjedu čak, tokom 19 mjeseci 1993. i 1994. godine uvela oštru ekonomsku blokadu, koja je ukinuta tek nakon ozbiljnog pritiska međunarodne zajednice.

Suštinu problema predstavlja grčki stav da se ime Makedonija može koristiti samo za sjevernu pokrajinu te države, insistirajući na povijesnom nasljeđu koje vodi porijeklo još od vremena Aleksandra Makedonskog.