Srbija
0

Nađena puška kojom je ubijen Đinđić?

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Puška "hekler i koh G-3", identična onoj kojom je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić, nađena je na autoputu Beograd - Zagreb, a pored nje i automatska puška "kalašnjikov" - saznaje "Politika" iz izvora bliskih Ministarstvu pravde.

Oružje su prije desetak dana našli operativci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, a puške su predate na vještačenje policijskom kriminalističko-tehničkom centru.

Iako zvaničnih informacija o tome nema, pretpostavlja se, dodaje list, da je riječ o oružju koje su svojevremeno koristili, a zatim sakrili pripadnici zemunskog kriminalnog klana, kao i da je neko od članova klana koji su u pritvoru otkrio mjesto gdje se krije.

Nedaleko od autoputa, kod preduzeća "Ikarbus", u martu su nađene četiri automatske puške, dva snajpera i dva puškomitraljeza, za koje se sumnjalo da su ih članovi "zemunskog klana" ukrali 5. oktobra 2000. godine, za vrijeme demokratskih promjena, iz policijske stanice Stari grad Beograd.

Puška "hekler i koh", brisanog fabričkog broja, iz koje je ubijen premijer Đinđić, nađena je 25. marta 2003. godine u kamenjaru u novobeogradskom bloku 26. 

Utvrđeno je da je iz nje Zvezdan Jovanović ubio premijera i ranio tjelohranitelja Milana Veruovića, pucajući iz kancelarije u Ulici admirala Geprata 14, kod zgrade Vlade Srbije.

Na suđenju Đinđićevim ubicama došlo se do podataka da je u Jedinici za specijalne operacije postojalo osam pušaka "hekler i koh G-3"
U junu 2006. godine pored autoputa nađeno je tijelo ubijenog svjedoka saradnika Zorana Vukojevića, koga su, kako se sumnja, iz osvete ubili u to vrijeme odbjegli "zemunci".

Poznato je da su pripadnici klana u tom dijelu grada ostavljali spaljene automobile iz kojih su prethodno ubijali članove suparničkih klanova.

U blizini "Ikarbusa" nalazi se kuća sada pritvorene braće "zemunaca" Aleksandra i Miloša Simovića, čija je adresa Autoput 26, a nedaleko je i kuća pokojnog Zorana Povića koji je u klanu imao zaduženje da čuva oružje korišćeno u mnogobrojnim likvidacijama.