Sastanak Tadića i Josipovića
0

Nacionalne manjine su bogatstvo koje povezuje region

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović ocijenili su da su nacionalne manjine bogatstvo koje povezuje zemlje regiona i garantovali očuvanje njihovog identiteta.

Učestvujući na proslavi 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici, Josipović je rekao da u Tadića ima partnera u jačanju politike koja manjine doživljava kao bogatstvo i vezu između država.

"Naše manjine, hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj, imaju posebnu ulogu i značaj, ne samo što kao demokratske države moramo manjinama osigurati prava, već zato što računamo na vas kao most između država", rekao je Josipović, poželjevši da se, kako je naveo, tradicija prisutnosti Hrvata u vojvođanskoj ravnici očuva i u budućnosti.

Tadić je rekao da Srbija vodi politiku očuvanja identiteta kulture, jezika i pisma svih naroda koji u njoj žive, te da nijedno od tih prava ne smije da bude dovedeno u pitanje. 

On je naveo da Hrvati u Vojvodini imaju obavezu, odgovornost i pravo, kao što i on kao predsjednik Srbije ima obavezu odgovornost i pravo da sve od sebe kako bi sve kulture i svi identiteti u Srbiji postojali. 

"Uvek možete računati na mene kada je u pitanje razvoj bilateralih odnosa Srbije i Hrvatske i u meni ćete uvek imati saveznike za interese, kulturni indentiet i posebnosti Hrvata u Vojvodini", poručio je Tadić. 

Na proslavi, kojoj je prisustvovalo više stotina vojvođanskih Hrvata, predsjednik DHSV-a Petar Kuntić pozvao je koalicionog partnera Demokratsku stranku, kao i institucije domicilne države Srbije i matične domovine Hrvatske da u budućnosti pružaju veću pomoć hrvatskoj zajednici.
"U proteklih 20 godina učinili smo mnogo, ali čeka nas još posla kako bismo ostvarili stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u Srbiji", rekao je Kuntić.

Josipović, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji, tokom boravka u Subotici sastaće se i sa predstavnicima hrvatskih institucija i udruženja. 

Posjeta hrvatskog predsjednika Subotici završava se večeras, a sutra će u Beogradu razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i srbijanskim zvaničnicima o otvorenim pitanjima u odnosima dvije zemlje, a sastaće se i sa predstavnicima nevladinog sektora. 

U hrvatskoj delegaciji je ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko koji će se sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.