Regija
0

Na suđenju generalima Norcu i Ademiju prikazane snimke ulaska UNPROFOR-a u Medačko područje

FENA
Na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu prikazane su video snimke ulaska snaga UNPROFOR-a na medačko područje koje je nekoliko dana ranije u oslobodilačkoj akciji zauzela Hrvatska vojska.

Više snimaka prikazuju pusta, uništena i spaljena sela te mrtva tijela koja pripadnici UN-a skupljaju i stavljaju u vreće. Prikazana je i snimka identifikacije pedesetak leševa u Korenici, nakon što ih je hrvatska strana predala Srbima.

Snimke agencije Reuters prikazuju i susret HV-a s pripadnicima UN-a na točki razgraničenja nakon što su se hrvatske snage prema potpisanom sporazumu trebale povući iz zauzetog područja.

U razgovoru s novinarima zapovjednik kanadskog bataljuna pukovnik Nielsen tvrdi da su hrvatske snage odugovlačile s povlačenjem zbog čega su 'plave kacige' u područje Medačkog džepa ušle nekoliko sati kasnije od dogovorenog. Na cesti su vidljive protutenkovske mine i prepreke, a vojnici ne dopuštaju UNPROFOR-u prolaz pod izlikom da trebaju čekati zapovjednika Norca.

"S hrvatske strane više smo puta bili izloženi vatri. Došlo je do više incidenata i više smo puta uzvraćali paljbom, ali nitko nije poginuo", kazao je novinarima UN-ov časnik Marc Rouleau opisujući sukobe s HV-om.

Dodao je da su hrvatskoj strani i dan kasnije kod mjesta Ribnik morali dati ultimatum da će otvoriti vatru, ako se ne povuku s dogovorene linije razdvajanja.

Drugi UN-ov časnik, čije se ime nije spominjalo, izjavio je da su kuće u zauzetim srpskim selima uništene neposredno prije dolaska mirovnih snaga. "Htjeli su se uvjeriti da ovdje više nema ničega prije nego što mi uđemo", dodao je.

Suđenje se nastavlja 20. veljače kada bi se pred sudskim vijećem trebao pojaviti bivši zapovjednik kanadskog bataljuna Nielsen, a nakon njega do 17. ožujka još šef UNPROFOR-ovih časnika.