Regija
0

Na snazi predizborna šutnja u Hrvatskoj

Anadolija
Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve birače da izađu na ponovljene izbore za predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati sutra.

Iz DIP-a su potvrdili kako će se ponovljeni izbori za predsjednika Republike Hrvatske održati između dvoje kandidata koji su u prvom izbornom krugu dobili najveći broj glasova, a to su predsjednički kandidat Ivo Josipović i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

Glasanje će se održati na ukupno 6.350 biračkih mjesta, i to na 6.260 biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj i 90 biračkih mjesta u inozemstvu.

U Njemačkoj je broj izbornih mjesta povećan sa 13, koliko ih je bilo u prvom krugu, na 15. Na izborni dan, u nedjelju 11. januara 2015. glasat će na biralištima neprekidno od 07 do 19 sati.

Državljani RH koji žive u drugim državama imaju pravo glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Birači koji na dan izbora nisu u mjestu svog prebivališta, imali su rok do 17. decembra za podnošenje zahtjeva za glasanje na drugom mjestu.

Redoslijed kandidata na glasačkom listiću, određen je tako da je pod rednim brojem 1. naveden kandidat koji je u prvom izbornom krugu dobio veći broj glasova. Tako je na glasačkom listiću pod rednim brojem 1 naveden kandidat Ivo Josipović, a pod rednim brojem 2 kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

Pobijedit će kanidat/kinja koji bude imao natpolovičnu većinu ukupnog broja birača koji će izići na birališta.

Završetak izborne kampanje za predsjedničke kandidate bio je u petak, 9. januara u 24 sata, što je ujedno i zadnji dan za prikupljanje donacija. Nakon toga, do završetka glasanja na izborima, do 19 sati, traje izborna šutnja.

Radi utvrđenja identiteta na biračkim mjestima, DIP biračima poručuje da obavezno ponesu osobnu iskaznicu ili putovnicu.

"Korektnim ponašanjem, kao i u prvom krugu izbora, pomozite vašim sugrađanima, članovima biračkih odbora, da uredno i tačno obave svoju važnu dužnost. Poštujte tuđe pravo na tajnost glasanja i zahtijevajte da se isto pravo osigura vama“, poručio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

DIP naglašava da velika odgovornost koju ima dužnost predsjednika Republike Hrvatske zahtijeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasati, piše Anadolu Agency.