Pregovori traju
0

Na sjeveru Kosova napeto i tokom noći

Sarajevo-x.com
Prelaz Jarinje (Foto: Reuters)
Prelaz Jarinje (Foto: Reuters)
Na sjeveru Kosova tokom protekle noći nije bilo incidenata, a jedan broj Srba je treću večer zaredom proveo na barikadama postavljenim na nekoliko lokacija koje vode prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak na krajnjem sjeveru Kosova.

Situacija tokom noći je bila napeta, ali pod kontrolom, poslije incidenta kada je grupa mladića sinoć oko 19 sati zapalila punkt Jarinje, koji je par sati kasnije bio zatvoren, a u blizini stacionirani američki vojnici KFOR-a.

U Kosovskoj Mitrovici i dalje je zatvoren glavni gradski most koji razdvaja sjeverni od južnog dijela grada i na njemu se nalaze jake snage KFOR-a i specijalnih jedinica EULEX policije sa vojinim kamionima i oklopnim vozilima. Pojačano je i prisustvo EULEX-a u blizini zgrade suda u sjevernom dijelu Mitrovice, a u gradu se na nekoliko lokacija mogu vidjeti patrole Kosovske policijske službe, izvještava Tanjug.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak od protekle noći su pod kontrolom KFOR-a, a razgovori predstavnika Vlade Srbije i komandanta međunarodnih snaga Erharda Bilera danas će biti nastavljeni u cilju postizanja trajnog rješenja krize nastale poslije pokušaja kosovskih specijalaca da preuzmu te prelaze. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović potvrdio je rano jutros Tanjugu da je sa komandantom KFOR-a, generalom Erhardom Bilerom postignut dogovor da KFOR preuzme administrativni prelaz Jarinje.

"Uprkos vrlo nepovoljnoj situaciji u koju smo dovedeni paljenjem Jarinja, dobili smo čvrste garancije da nikakvih upada specijalnih jedinica kosovske policije neće biti i da neće biti pokušaja dovođenja albanskih službenika na administrativni prelaz" izjavio je Stefanović i dodao da tokom dana treba da se dogovore još neki detalji.