Regija
0

Na referendumu za učlanjenje Srbije u EU bi glasalo 49 posto

FENA
Za učlanjenje Srbije u EU na referendumu bi glasalo 49 posto građana, a 25 posto bi bilo protiv - rezultati su prvog ovogodišnjeg istraživanja, koji su pokazali da je sadašnji nivo podrške građana za dva posto manji u odnosu na prethodno istraživanje.

Istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi", koje je Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije sprovela krajem juna, pokazuje i da je tri posto manje onih koji su protiv članstva zemlje u EU, prenosi Tanjug.

Kako je saopženo iz tog ureda, na referendumu sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 19 posto građana ne bi glasalo, dok osam posto ne zna šta bi odgovorilo.

Najveći procenat onih koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU (19 posto), bi to učinilo jer smatra da članstvo Srbiji ne bi donijelo ništa dobro, 14 posto građana se protivi ulasku Srbije u EU zbog "politike uslovljavanja, ucjena i pritisaka", dok je 15 posto onih koji ne znaju, odnosno nemaju odgovor zašto bi glasali protiv.

Članstvo u EU bi za 41 posto građana bila dobra stvar, 28 posto smatra da je to loše, a 31 posto smatra da to nije ni dobra, ni loša stvar.

Najviše građana smatra da će status kandidata Srbiji donijeti bolji život, nova radna mjesta (32 posto) i pristup evropskim fondovima (27 posto), dok je značajno opao procenat onih koji kandidaturu povezuju s više administrativnih obaveza, većim cijenama i porezima, što je stav tek 17 posto građana.

Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU građani su navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (37,48 posto) i nesposobnost domaćeg rukovodstva (19,44 posto), dok se smanjio broj građana koji kao prepreke članstvu vide mentalitet ljudi i nespremnost na promjenu (8,14 posto).

Građani Srbije, njih 30 posto, vjeruju da će EU uspjeti da prevaziđe sadašnje probleme, ali će sve teže primati nove članice, 16 posto građana misli da će prevazići sve probleme i nastaviti da se širi, dok 25 posto građana misli da će se Unija potpuno zatvoriti ili čak raspasti, prije nego što će se dalje širiti i jačati.

Za najveći broj građana, njih 39 posto, EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (35 posto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (32 posto).

Istraživanje je rađeno prema standardu Eurobarometra, u njemu je učestvovalo 1.034 ispitanika starijih od 18 godina.

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnijenja kako bi ispitala racionalnu procjenu građana koji su njihovi interesi, kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju djecu i očekivanja od političara kojima daju mandat da sprovode reforme na putu ka EU.