Regija
0

Na Pukanića pucano nakon što je prijavio da ga iznuđuju

FENA
Pokušaj ubojstva Ive Pukanića, pred njegovom kućom u Ilici, uslijedio je nakon što je suvlasnik tjednika "Nacional" nekoliko sati ranije tužiteljstvu prijavio da ga nepoznata osoba iznuđuje, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu RH.

Pukanić je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja podnio jučer poslijepodne u sjedištu DORH-a, u kojemu o sadržaju prijave nisu željeli ništa reći, osim da je proslijeđena Ravnateljstvu policije.

Pukanić, međutim, to nije spomenuo u svom obraćanju novinarima, sazvanom s namjerom da opovrgne "neistinite medijske tvrdnje i gadosti" da je sam inscenirao noćašnji atentat.

"Atentat nije bio namješten, riječ je o svirepom pokušaju ubojstva i kriminalu koji se ne može tolerirati", kazao je Pukanić.

Dodao je da je imao neka saznanja da mu se takvo što moglo dogoditi, no o tome nije želio govoriti novinarima okupljenima u redakciji tjednika na čijem je čelu ostao i nakon što je prodajom dijela svojih dionica austrijskoj tvrtci VCP prestao biti većinski vlasnik.

"O svemu što znam obavijestio sam policiju koja od danas 24 sata dnevno štiti mene i moju kćer", rekao je Pukanić, ne želeći komentirati nagađanja da atentat ima veze s prodajom dionica NCL Media Grupe ili prisilnim psihijatrijskim liječenjem njegove supruge Mirjane.

"Prodao sam samo dio dionica, ali i dalje sve držim pod kontrolom i sve je kao što je i bilo", kazao je.

Detaljno opisujući sinoćnji događaj, u nekim trenutcima i sa suzama u očima, Pukanić je ispričao da mu je nemaskirani napadač, visok 195 centimetara i težak oko 120 kilograma, kojega je, kako kaže, dobro vidio, pokušao ispaliti metak u glavu iz neposredne blizine. "Samo me je Bog spasio. Noćas sam se drugi put rodio".

Tvrdi da je egzekutoru koji mu je sa smiješkom na licu poručio da će ga ubiti "u tisućinki sekunde" uspio izmaknuti, bacivši se na zemlju.

"Instinktnom reakcijom naglo sam se bacio dolje i čuo kako mi je metak prozujao neposredno uz glavu", kazao je.

Tvrdi da ga je spasilo i što se napadaču navodno zaglavio pištolj kada je pokušao ispaliti drugi metak, što mu je dalo vremena da pobjegne, iz ruksaka izvadi svoj pištolj, zaprijeti mu i dva puta zapuca u zrak.

Za pištolj kojim je u konačnici otjerao atentatora Pukanić kaže da ga sa svim potrebnim dozvolama nosi od 2000., kada je zbog učestalih prijetnji to od njega zatražio bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Pukanić očekuje da će policija brzo otkriti počinitelja kojega je navodno vidjelo više svjedoka, ali i one koji stoje iza svega. Napadač je, smatra, bio potpuno siguran da će ga ubiti. Zbog toga se i nije pokušao maskirati.

Na konferenciji za novinare Pukanić se žestoko okomio i na nevladine aktiviste te medije koji su proteklih dana iznosili "gadljive laži o teškoj situaciji u kojoj se nalazi njegova supruga". Rekao je kako ne želi da se nikome dogodi ono što je njega zadesilo sinoć ili s čime se zbog obiteljske tragedije mora nositi već duže vrijeme.

U Državnom odvjetništvu kažu da su o slučaju njegove supruge, koja je prisilno, s lisicama na rukama, odvedena na liječenje, primili izvješće MUP-a i Ministarstva zdravstva, no o njihovim sadržajima nisu željeli ništa reći.

Zagrebački Županijski sud sutra će, pak, održati ročište zatvoreno za javnost na kojemu će saslušati vještaka i odlučiti hoće li Mirjana Pukanić biti puštena ili zadržana na liječenju.