Srbija
0

Na protestu će govoriti Tadić, Koštunica i Nikolić

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić govorit će u četvrtak na mirnom protestu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Protest će početi u 17 sati ispred Doma narodne skupštine, a odatle će okupljeni građani, s državnim vrhom i stranačkim liderima na čelu, krenuti u šetnju do Hrama svetog Save, gdje će u 19 sati biti održan moleban, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Protest će biti održan pod sloganom "Kosovo je Srbija".

Održavanje tog protesta najavio je jučer, na vanrednoj sjednici parlamenta Srbije, premijer Koštunica.

Predsjednik Srbije Tadić naglasio je sinoć u New Yorku, tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, da se Srbija nikada neće odreći Kosova i da će nastaviti svoju legitimnu borbu za svoju južnu pokrajinu.

Tadić je u New Yorku kazao da bi priznavanje jednostrane nezavisnosti Kosova predstavljalo "legalizaciju etničkog čišćenja".

Koštunica je na vanrednoj sjednici parlamenta istakao da danom protupravnog i jednostranog proglašenja nezavisnosti "te tvorevine", Kosovo nije izgubljeno.

On je kazao da je otvorena nova stranica u historiji Srbije i trajno definirani najznačajniji zadatak i glavni cilj buduće državne politike - povratak Kosova u ustavnopravni poredak zemlje u skladu sa svim važećim normama međunarodnog prava i zaštita našeg naroda i svakog građanina na Kosovu koji poštuje ustavni poredak Srbije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Nikolić rekao je u parlamentu da je dan jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine "jedan od najtežih dana u historiji Srbije, koji će trajati dugo, a završit će se povratkom Kosova i Metohije u ustavni okvir Srbije".

"Računajte kalendar od 17. februara (2008.) do dana kada ćemo da oslobodimo Kosovo. Na nama je odgovornost", kazao je Nikolić.

Preduzeće "Željeznice Srbije" obezbijedit će u četvrtak, 21. februara, besplatan prijevoz svim građanima Srbije koji budu željeli da prisustvuju protestnom skupu u Beogradu povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.