Makedonija
0

Na potonulom brodu nema državljana BiH

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Među putnicima u turističkom brodu, koji je potonuo jutros u Ohridskom jezeru, prema dosadašnjim podacima Ambasade BiH u Makedoniji, nema državljana BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH.

Povodom ovog tragičnog događaja, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj uputio je telegrame saučešća šefovima diplomatija Makedonije i Bugarske Antoniju Milošoskom i Rumiani Jelevoj, koje je zamolio da porodicama nastradalih prenesu izraze njegovog dubokog saučešća, navodi se u saopštenju iz MIP-a BiH.

Makedonski mediji su javili da su spasilačke ekipe do sada iz Ohridskog jezera izvukle tijela 22 nastradala putnika broda, koji je potonuo rano jutros.

Prema podacima Kapetanije, brod koji je potonuo rano jutros u Ohridskom jezeru prevozio je 74 putnika, a registrovan je za prevoz 43.

Stručnjaci, koji su doputovali na mjesto nesreće, ocijenili su da je pucanje sajle kojom se održava balans broda najvjerovatniji uzrok potonuća.

Brod "Ilinden" koji je proizveden prije oko sedam decenija, balans održava pomoću metalnih sajli.

Stručnjaci pretpostavljaju da je jedna od sajli pukla nakon čega se, prema očevicima, brod koji je prevozio bugarske turiste prepolovio i potonuo.
Prema informacijama, brod je imao urednu dokumentaciju o tehničkoj ispravnosti.