Regija
0

Na "paradi ponosa" u Ljubljani političari protiv diskriminacije

FENA
Završna priredba slovenske"Parade ponosa", mimohoda homoseksualaca i njihovih simpatizera, u subotu je u Ljubljani protekla u znaku obećanja političara da će se snažno založiti za njihova prava.

Među sudionicima, njih oko tisuću, po prvi put otkako se 2001. godine u slovenskoj prijestolnice održavaju mimohodi homoseksualaca, bilo je i nekoliko istaknutih poličara. Nazočan je bio slovenski predsjednik Borut Pahor, više ministara te ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u ime grada koji je pokrovitelj momohoda.

Ministrica obitelji Anja Kopač Mrak rekla je da za zakonsku diskriminaciju istospolno orijentiranih i njihovih zajednica više ne smije biti isprika, te najavila novi pokušaj da se zakonski omoguće veća prava za tu skupinu.

Zakon kojim su istospolni parovi trebali dobiti i pravo na posvojenje djece na referendumu je odbijen, jer je protiv njega 2011. glasovalo 55 posto građana. Nedavnim ustavnim promjenama sužena su prava na pokretanje referenduma, a uz to se na referendumu više neće moći pobijati zakonska tješenja koja se odnose na fiskalna pitanja niti ona koja se tiču ljudskih prava.

Želju da dođe do unaprjeđenja prava homoseksualnih parova izrazio je na skupu i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, rekavši da se nada kako će do prvog braka istospolnih osoba doći još dok je on gradonačelnik Ljubljane. Sadašnjim zakonom donešenim prije sedam godina u vrijeme konzervativne vlade koju je vodio Janez Janša omogućena je samo registracija istospolne zajendice.