Regija
0

Na Kosovu uhapšen "Komandant Naci"

SRNA
Kosovska policija uhapsila je Ljirima Jakupija, poznatog pod nadimkom "Komandant Naci", odgovornog za seriju napada na policiju u Makedoniji i Srbiji.

Jakupi je uhapšen u Prištini tri godine nakon što je na spektakularan način pobjegao iz zatvora Dubrava kod Istoka i odmah mu je određen dvodnevni pritvor, saopštila je policija u Prištini.

Bio je naoružan, ali ga je policija, po svoj prilici iznenadila, pa mu je oduzet "kalašnjikov" sa svega četiri metka, dva pištolja i dvije ručne bombe.

"Komandant Naci" i još sedmorica zatvorenika pobjegli su iz zatvora 18. avgusta 2007. godine nakon što su zapucali na stražare koji su bili okupirani odgovaranjem na napad sa spoljne strane zidina tog zatvora.

Jakupi i Ramadan Šiti pobjegli su u Makedoniju gdje su u okolini Tetova organizovali grupu odmetnika, navodno veoma blisku Albanskoj nacionalnoj armiji, ozbiljno se naoružali i utaborili u selu Brodec.

"Komandant Naci" se posljednji put sukobio sa makedonskom policijom krajem aprila kada je njegova grupa još jednom razbijena. 

Sredinom prošle godine, istragu protiv Jakupija pokrenule su i srpske vlasti nakon serije napada kod Bujanovca i u Preševu, navodeći da je on direktno učestvovao ili je poslao članove svoje grupe da minobacačem gađaju pripadnika Žandarmerije i bace bombu na stambenu zgradu u Preševu.
U dva odvojena incidenta tada su ranjeni dvojica pripadnika Žandarmerije, jedna žena i dječak albanske nacionalnosti.