Regija
0

Na Kosovu se krše prava Bošnjaka, Hrvata, Roma...

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nedostatak volje albanskog rukovodstva na Kosovu da osigura manjinska prava doveo je do egzodusa brojnih Bošnjaka, Turaka, Roma i ostalih nesrpskih manjina s Kosova, navodi se u izvještaju Međunarodne grupe za prava manjina (MRG) objavljenom u srijedu.

Albanska većina proglasila je nezavisnost u februaru prošle godine, devet godina nakon što je NATO izveo 78-dnevnu kampanju bombardovanja kako bi protjerao srpske snage s Kosova.

Otada su se etničke podijele između dva miliona Albanaca i 120.000 Srba koji su ostali u zemlji produbile, a NATO-ve mirovne snage koje broje 14.000 osoba i misija EU od 2.000 osoba nadziru krhki mir.

U Izvještaju Međunarodne grupe za prava manjina (MRG) navodi se da se Bošnjaci, Hrvati, Goranci, Romi, Aškali, Egipćani i Turci, koji čine ukupno pet posto stanovništva, suočavaju s diskriminacijom i da su mnogi od njih napustili zemlju, javio je Reuters.

  • Nema političke volje i značajnijih ulaganja u provedbi manjinskih prava među većinskim Albancima. Skupa s lošom ekonomijom, ovi uslovi znače da brojni pripadnici manjinskih zajednica sada zajednički napuštaju Kosovo, navodi MRG u izvještaju.

Kosovska vlada tvrdi da je izvještaj "činjenično neprecizan" i da ustav garantuje manjinska prava.

  • Još postoiji izvjesna nespremnost dijela zajednice kosovskih Srba da se potpuno integriše u kosovsko društvo, izjavio je portpatrol kosovske vlade Memli Krasniqi.
  • Isto se, međutim, ne odnosi na ostale manjinske zajednice, jer su sve one integrirane u javni život i zastupljene su u vladi, parlamentu i drugim državnim institucijama Republike Kosovo, dodao je on.