Regija
2

Na Kosovu otvorena birališta za drugi krug lokalnih izbora

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na Kosovu su jutros u sedam sati u 25 opština otvorena biračka mjesta za drugi krug opštinskih izbora.

Predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka je na prvoj konferenciji za novinare saopštila da su sva biračka mjesta regularno otvorena. Danas se glasa na 1816 glasačkih mjesta u 594 glasačkih centara.

Pravo glasa ima oko 1,4 milion građana s pravom glasa. Glasači danas odlučuju o budućim predsjednicima opština. Pravo glasa putem pošte ima 11.738 glasača.

Osma Beka, menadžer glasačkog centra u gimnaziji “Sami Frasheri” u Prištini u izjavi za agenciju Anadolija kaže da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme.

“Mi ovdje imamo pet biračkih mjesta i građani su počeli da glasaju. Očekujemo da će izbori, 1. decembra biti dobri kao što su bili I 3. novembra, te da će to biti pozitivan imidž Kosova pred međunarodnom zajednicom. Mi želimo građanima mirno glasanje”, kaže Beka.

Građani Prištine očekuju promjene na bolje.

“Izvršio sam svoju obavezu. Imamo šansu da se nešto promijeni. Umorili su nas, puno su nas umorili. Evo 14 godina ništa ništa nisu uradili i očekujemo promjene", kazao je.

U opštini Zvečan danas se ponavlja glasanje na tri biračka mesta u dva biračka centra u kojima pravo glasa ima 2.595 glasača. I danas u opštinama na severu Kosova, Severnoj Mitrovici i Zvečanu, izborni proces olakšava misija OEBS-a na Kosavu.

Sigurnosne mjere predviđene za drugi krug izbora za gradonačelnike na Kosovu detaljno su isplanirane, pripremljene i koordinisane između Kosovske Policije, EULEX-a i KFOR-a. Kosovska policija je angažovala oko 5 500 policajaca.