Regija
0

Na Kosovu mirno, ali napeto

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, u najnovijem izvještaju o stanju na Kosovu, ocijenio je da je sigurnosna situacija, nakon što je ta pokrajina jednostrano proglasila nezavisnost, stabilna ali krhka, naglašavajući da će UNMIK nastaviti da ispunjava zadatke u skladu s Rezolucijom 1244 ako Vijeće sigurnosti, u međuvremenu, ne odluči drugačije.

"Jasno je da je proglašenje nezavisnosti imalo dalekosežni utjecaj na situaciju na Kosovu. Proglašenje nezavisnosti i događaji koji su uslijedili predstavljaju izazov za sposobnost UNMIK-a da održi autoritet. Kako bi se izborio s tim izazovima, UNMIK, vođen najvažnijim zadatkom očuvanja mira i sigurnosti, djelovao je i nastavit će da djeluje na praktičan i realan način u skladu s razvojem događaja", navodi se u novom izvještaju generalnog sekretara UN-a.

Ban je također naveo da će možda biti potrebe da UNMIK, uz odgovarajuću odluku VS, promijeni operativne zadatke u skladu s razvojem stanja na terenu, ali je najsnažnijim mogućim riječima poručio da je nasilje neprihvatljivo, kao i da ni u kom slučaju neće biti tolerirano.

Ipak, generalni sekretar UN-a je ocijenio da će se novi kosovski ustav biti predstavljen skupštini tokom aprila, te da će na snagu stupiti sredinom juna, do kada će, kako očekuju prištinski politički lideri i albansko stanovništvo, misija UN na Kosovu prestati da postoji.

Prvi čovjek svjetske organizacije, međutim, još jednom je izbjegao da se izjasni o čitavom nizu spornih pitanja vezanih za razvoj situacije na Kosovu, uključujući jednostrano proglašenu nezavisnost, raspoređivanje misije Evropske unije, događajima u Kosovskoj Mitrovici, te prijedlogu Beograda o "funkcionalnoj razdvojenosti" srpskih i albanskih institucija.

Te događaje, u dijelu izvještaja posvećenom ispunjavanju međunarodnih standarda na Kosovu, nije komentirao ni šef UNMIK-a.

"Ujedinjeni narodi će, zavisno od smjernica VS, nastaviti da rade imajući na umu da je Rezolucija 1244 pravni okvir za UNMIK i UNMIK će nastaviti da ispunjava mandat u svjetlu razvoja događaja", naveo je šef UN-a, čiji će izvještaj VS UN-a razmotriti do kraja mjeseca, prenio je Tanjug.

Ban je istovremeno ocijenio da su kosovski Srbi, u danima koji su uslijedili nakon proglašenja nezavisnosti u Prištini, uz pomoć Beograda "proširili bojkot" kosovskih institucija, uključujući carinu UN, Kosovsku policijsku službu, sudstvo, lokalnu administraciju i željeznicu.

"Albanska reakcija na ovakve poteze bila je uzdržana. Vlada Kosova neprestano je pozivala na mir, strpljenje i povjerenje u sposobnost međunarodnih vojnih i civilnih institucija da se izbore sa situacijom", navodi se u izvještaju šefa UN-a.

"Usprkos izvjesnom broju ozbiljnih incidenata, sigurnosna situacija na Kosovu mirna je, ali i napeta...Izolirani incidenti dogodili su se u danima neposredno prije i poslije proglašenja nezavisnosti", ocenio je Ban, navodeći da su u seriji incidenata oštećena četiri vozila UNMIK-a, zapaljena dva carinska punkta. Događaji od 17. marta, u kojima je ubijen ukrajinski policajac, dok je još oko 150 osoba, Srba i pripadnika međunarodnih snaga povrijeđeno, ne spominju se u izvještaju usprkos prilično ozbiljnim najavama zvaničnika UNMIK-a u Prištini, koji su posljednjih dana tvrdili da "posjeduju neoborive dokaze" o umiješanosti vlasti u Beogradu u nasilje koje je izbilo u sjevernom, srpskom dijelu Kosovske Mitrovice.

Ban je, međutim, ukazao na različite percepcije stanja u pokrajini među tamošnjim Srbima i Albancima, navodeći da je šef UNMIK-a Jocahim Ruecker posljednje nedjelje proveo uvjeravajući srpsko stanovništvo da UNMIK nastavlja da funkcionira u skladu sa Rezolucijom 1244, dok je albansko stanovništvo izrazilo nezadovoljstvo misijom svjetske organizacije, očekujući da će UNMIK završiti rad do juna.

Generalni sekretar UN-a nije zadovoljan ni brojem izbjeglica koji su se tokom 2007. godine vratili kućama na Kosovu s obzirom na to da je registrirano 1.756 povrataka, ili oko 100 više nego prethodne godine, što je, kako je ocijenio, "razočaravajuće malo".

Trećinu od ukupnog broja povratnika čine Srbi, navodi se u izvještaju generalnog sekretara, koji je kao centralni razlog za nepovoljan proces povratka izbjeglica na Kosovo naveo hronični nedostatak novca s obzirom na to da je prošlogodišnjim budžetom za tu namjenu izdvojeno 5,2 miliona eura.

Generalni sekretar ni jednom riječju nije prokomentirao početak raspoređivanja misije EU na Kosovu, spominjući evropski savez samo u kontekstu organizacija zaslužnih za napredak ostvaren u toj pokrajini, te saopćavajući da ga je šef EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana početkom februara obavijestio o namjeri Bruxellesa da rasporedi EULEX.